Заочно на 7 років відправили за ґрати беркутівця, який бив активістів у Кріпосному провулку у січні 2014-го

Дата: 16 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Бориспільський міськрайонний суд оголосив вирок ексберкутівцю Борису Ареф’єву, якому закидали перевищення влади, фальсифікацію службових документів та надання свідомо неправдивих показань. Колишнього силовика заочно відправили до в’язниці на 7 років. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Місце нападу. Фото, Новинарня

Імені засудженого правоохоронці не називають, втім його особу не приховують захисники постраждалих у справі. 

Прокурори у суді довели, що експравоохоронець, діючи на виконання явно злочинного наказу командира роти спецпідрозділу міліції, разом з іншими співробітниками в ніч з 22 на 23 січня 2014 року затримав та побив 11 євромайданівців. Окрім цього беркутівці пошкодили автобус. 

“Учасників акції протесту доставили до одного зі столичних райуправлінь міліції. Там засуджений та його колеги сфальсифікували рапорти і надали свідомо неправдиві показання про нібито вчинення протестувальниками хуліганських дій. На підставі цих документів їх безпідставно притягнули до кримінальної відповідальності та заарештували”, – кажуть слідчі. 

Окрім 7 років за ґратами Ареф’єва позбавили права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 3 роки та спеціального звання “старший сержант міліції”. Крім того, суд частково задовольнив цивільні позови потерпілих.

Адвокати потерпілих пояснили, що суд стягнув компенсацію моральної шкоди тільки с самого обвинуваченого Арефʼєва на користь потерпілого Дмитра Житного – 200 тисяч гривень.

“І хоча Ареф’єв працював в органах міліції, стягнення компенсації з інших цивільних відповідачів – ГУ НП в м. Києві, МВС та Казначейства, – суд не задовольнив”, – додають захисники. 

Нині в судах розглядають ще дві справи по епізоду нападу на автобус в Кріпосному провулку:
  • справа командира 2-ї роти київського беркута Анатолія Логвиненко,
  • справа його заступника Олега Святного та 7 його підлеглих.

Нагадаємо, що колишній правоохоронець, який допоміг утекти бійцям “Беркуту” і знищував їхню табельну зброю, отримав 10 років ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter