Заочно довічне отримав російський військовий, який наказував розстрілювати цивільних харківʼян

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Київський районний суд міста Харкова заочно визнав російського військовослужбовця Євгена Зєлєнова винним у порушенні законів та звичаїв війни в поєднанні з умисним убивством та призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі. 

Увагу на вирок звернув “Судовий репортер”. 

Фото: “Миротворець”

Згідно із матеріалами справи, близько 9-ї години ранку 24 лютого 2022 року батальйонно-тактична група у складі 15 військовослужбовців ЗС РФ, трьох броньованих автомобілів і одного танка під командуванням Зєлєнова прибула до перехрестя вулиці Леся Сердюка та Кільцевої дороги у Харкові.

Засуджений наказав солдатам перекрити дорогу броньовиками й військовою технікою, а цивільним – розвернути машини та залишити місце. Коли люди почали обурюватись та вимагати пропустити їх, то Зєлєнов наказав відкрити вогонь. 

“Двоє російських солдатів вирішили все ж допомогти мирному населенню, даючи поради покинути автомобілі й заховатися від пострілів. Вони сховали жінку з донькою за сміттєвими баками. Але інші росіяни побачили це і почали вести прицільний вогонь по жінках і по своїх співслужбовцях. Як наслідок, громадянка України та російський військовий загинули, ще один солдат отримав вогнепальні поранення обох ніг”, – переповідають деталі того дня журналісти. 

Внаслідок атаки також постраждали чоловік, який їхав у своєму авто, і пасажирка маршрутки. Дівчина, яка сховалась за сміттєвим баком, змогла забрати пораненого росіянина та доправити до медиків. Тіла вбитої жінки та російського солдата вдалося забрати з місця події тільки 9 травня 2022 року.

Адвокат із безоплатної правової допомоги просив виправдати Зєлєнова, бо нібито не було доказів, що саме він віддавав наказ. Втім, військовослужбовець ЗС РФ, який допомагав цивільним і за це був поранений своїми, дав показання на засудженого. Росіянина ще у жовтні 2022-го обміняли у Росію. 

За інформацією правоохоронців, Зєлєнов, між іншим, брав участь в анексії Криму та Севастополя. У базі “Миротворця” також зазначено, що росіянин міг брати участь у війні у Чечні та Абхазії. 

Нагадаємо, що комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, виявила закономірність нападів росіян на цивільних у Харківській, Київській та Сумській областях, коли ті перебували під тимчасовою окупацією. Відбувалися ці напади під час пересування людей. 

В усіх випадках жертви були в цивільному одязі, не мали зброї та їхали на авто, деякі з яких навіть мали напис “діти” на вікнах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter