Заочно до в’язниці за знущання в окупації над херсонцями відправили командира Росгвардії

Дата: 20 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Суд заочно визнав винним у жорстокому поводженні з цивільним населенням та вчиненні інших порушень законів та звичаїв війни командира загону спецпризначення Росгвардії. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Засуджений

Засудженого звуть Олексій Ощепков

Він служив командиром 15 окремого загону спецпризначення “В’ятич” федеральної служби військ нацгвардії РФ. Незаконно затримувати цивільних він наказував у Іванівській тергромаді на Херсонщині. Так, у травні 2022-го за його наказом росіяни затримали члена сім’ї голови селищної ради та помістили до захопленого приміщення відділку поліції. Чоловіка кілька годин били, щоб отримати потрібну інформацію, а після відпустили. 

Так само вчинили з головою Старостівського округу та його близьким родичем.

“Аби схилити старосту до співпраці, окупанти його били, чинили психологічний тиск та катували електрострумом”, – розповідають слідчі. 

Суд заочно відправив Ощепкова на 9 років до в’язниці.

Нагадаємо, що у Росії підрозділи росгвардійців зазвичай використовують для придушення протестів. Навіть у своїй країні, як, наприклад, зазначають дослідники Центру аналізу європейської політики (CEPA), росгвардійці відомі особливою жорстокістю до населення.  

В Україні за розстріл цивільних на виїзді із Гостомеля заочно судитимуть росгвардійця Юрія Слабкова. Також підозру отримав російський генерал-лейтенант з Росгвардії Ігор Семиляка, причетний до “фільтрації” сотень тисяч жителів Донеччини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter