Заочно до в’язниці відправили двох росіян, яких обдурила родина з Чернігівщини, щоб вони їх не вбили

Дата: 19 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Чернігівський районний суд заочно визнав винними у порушенні законів та звичаїв війни двох російських військових, які жорстоко поводились з цивільними під час окупації регіону у 2022-му. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Інцидент, щодо якого судили росіян, трапився у селі Іванівка. Фото: вікіпедія

Імен засуджених традиційно не називають, однак на сайті Офісу генерального прокурора торік публікували підозри на імена уродженця Новосибірська 28-річного Файзибека Тохир-Угли Нематова і 41-річного жителя Бурятії Миколу Будаєва. Деталі з документа, збігаються із деталями у повідомленні правоохоронців. 

Інцидент, щодо якого судили росіян, трапився у селі Іванівка – населеному пункті за 13 кілометрів від Чернігова. Село росіяни окупували 5 березня. 

Вже наступного дня Нематов та Будаєв, озброєні автоматами, вдерлися у приватне господарство місцевої родини. Там були батько, мати, їхній син з невісткою, а також їхні троє доньок. Росіяни обшукали будинок, а паралельно, щоб налякати людей, стріляли у повітря та розстріляли автівку сім’ї. 

Погрожуючи зброєю, Будаєв намагався загнати господиню в льох, однак жінка, побоюючись зґвалтування, відмовилась. У відповідь на це росіянин поставив її на коліна на подвір’ї й почав розповідати, як загарбники розстріляють усю родину, якщо вона не виконає його накази.

Автомат на жінку наставив й Нематов, тож вона підвелась та пішла до льоху. 

Засуджені. Фото: Офіс генерального прокурора

Жінка попросила Нематова лишити автомат надворі, щоб за ним спостерігав Будаєв, і той погодився. Всередині росіянин почав погрожувати господині, що підірве гранату, якщо вона не робитиме того, що він скаже. Втім, жінка вирвалась, вибігла надвір та закрила у льоху росіянина. 

Чоловік господині, почувши її крики, підійшов до виходу з льоху, де стояв Будаєв. 

“(Господар будинку. – Ред.) схопив автоматичну вогнепальну зброю, яку залишив на подвір’ї Нематов, та дав команду нападу собаці, який її виконав, чим відігнав Будаєва на невелику відстань”, – йшлось у тексті підозри. 

Собаку, який допоміг власникам, російські військові застрелили, однак уся родина змогла втекти та сховатись в іншому будинку в Іванівці.

За вчинене Нематов та Будаєв отримали по 12 років в’язниці. 

Нагадаємо, що заочно довічне отримали двоє росіян, які розстріляли цивільні автівки на Чернігівщині. Мова йде про Кирила Бойкова та Артема Разінкіна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter