Замах на казахського опозиційного журналіста в Києві: підозрюваних оголосили у міжнародний розшук

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У міжнародний розшук оголосили двох підозрюваних у замаху на  казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова, що трапився напередодні в Києві. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Підозрювані. Фото: Київська обласна прокуратура

Слідчі кажуть, що вбити Садикова намагались двоє громадян Казахстану. 

До України вони приїхали з Польщі 2 червня, зупинились у Києві, де орендували квартиру та купили авто. 

“За потерпілим певний час спостерігали, вивчаючи його маршрути. 18 червня, в день скоєння злочину, один з підозрюваних підійшов до машини постраждалого, зробив постріл, а його спільник спостерігав за ситуацією біля будинку. Після цього вони залишили місце злочину”, – розповідають слідчі. 

Підозрювані покинули Україну у день замаху через кордон з Молдовою. 

Український суд вже заочно заарештував підозрюваних. Їм закидають замах на умисне вбивство, вчинене на замовлення та за попередньою змовою групою осіб. 

Айдос та Наталія Садикови переїхали до України у 2014 році та мають статус біженців. З батьківщини Садиков був змушений поїхати через переслідування влади тодішнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Після замаху неушкодженою лишилася партнерка опозиціонера, яка була з ним у машині. Вона вважає, що не була ціллю кілера, а також звинувачує в замовленні замаху чинного президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. Останній пообіцяв сприяти розслідуванню та назвав замах “серйозним інцидентом”. 

Нагадаємо, що дослідники вже кілька років кажуть про транснаціональні репресії – переслідування авторитарними країнами своїх критиків за кордоном. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter