Замах на казахського опозиційного журналіста в Києві: він перебуває в глибокій комі

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Казахський опозиційний журналіст Айдос Садиков, на якого вчинили замах у Києві, нині перебуває в стані глибокої коми під наглядом лікарів. 

Про це розповіла його партнерка Наталія Садикова

Місце замаху

Жінка додала, що кілер стріляв Садикову в голову. 

“Згідно зі статистикою, виживання після вогнепального поранення в голову становить близько 5%. Айдос увійшов у ці п’ять відсотків. Після операції лікарі говорили, що буде дивом, якщо він проживе ніч. Айдос живе п’яту добу. Він такий за своєю суттю, завжди йде проти статистики та системи”, – написала вона. 

Наталія наголосила, що лікарі не дають позитивних прогнозів. 

“Лікарі дають 0,01%, що все буде гаразд. Поки я маю цей 0,01%, я за нього триматимусь і віритиму”, – каже жінка. 

Айдос та Наталія Садикови переїхали до України 2014 року та мають статус біженців. З батьківщини Садиков був змушений поїхати через переслідування влади тодішнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Наталія звинувачує в замовленні нападу чинного президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. Останній пообіцяв сприяти розслідуванню та назвав замах “серйозним інцидентом”. 

Українські слідчі оголосили підозрюваних у замаху в міжнародний розшук, втім наступного дня один з них здався силовикам на батьківщині в Казахстані. Другий підозрюваний – колишній казахстанський силовик, який міг під час служби посідати перші місця на змаганнях зі стрільби серед співробітників. 

Нагадаємо, що дослідники вже кілька років кажуть про транснаціональні репресії – переслідування авторитарними країнами своїх критиків за кордоном. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter