Активісти вимагали від депутатів незалежності судової влади

Дата: 04 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Вісім активістів Реанімаційного пакету реформ (РПР) пікетували 4 лютого Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. 

Про це повідомляє журналіст Центру інформації про права людини. 

13 січня Верховна Рада вирішила прийняти за основу як ініційований президентом законопроект №1656 “Про забезпечення права на справедливий суд”, так і розроблений громадськими експертами та депутатами документ №1497 “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів”. Тепер Комітет має намір на їх основі створити єдиний законопроект, який поєднав би позитивні сторони обох проектів. 

Протестувальники вимагали від Комітету надати незалежності судовій владі. 

Небайдужі кияни були вдягнуті у маски судді Родіона Кірєєва, який, за їхніми словами, уособлював тиск влади на суддів. 

“Родіон Кірєєв – не сатана і не демон. Він працював так, щоб виконувати вказівки людей, які могли його звільнити, перевести в інший суд або ніколи в майбутній його кар’єрі не підвищувати… В суддівському корпусі зараз працюють близько 9 тисяч суддів. І дехто з них ризикує стати наступним Родіоном Кірєєвим”, – каже ведучий акції в мікрофон. 

Понад тисячу поправок хочуть внести юристи, правники та адвокати до обох законопроектів. Розгляду кожної поправки треба приділити значну увагу. 

Менеджер судової групи Реанімаційного Пакету Реформ Оксана Величко закликає депутатів в Комітеті не поспішати, а уважно розглянути поправки. 

“Ми сподіваємось, щоб розглянути цю тисячу правок, на кожну з яких має піти 15 хвилин, Комітету потрібен буде час. Тому ми наполягаємо на тому, щоб він уважно поставився до всіх тих документів, які отримав, і щоб уважно розглянув ті правки, і врахував позитивні сторони, і нівелював ті мінуси в обох документах. Для цього потрібен час. Ми просимо, щоб депутатів не гнали в шию. Бо як відомо, що швидко робиться, то криво родиться”, – каже Оксана Величко. 

Заступник голови Третейської палати України Тарас Шепель не погоджується з тезою, що залежність суддів – це засіб очищення судової влади. 

“Кажуть, що збереження певної залежності судової влади – це засіб її очищення. Ми з цим незгодні. Для того, щоб очищувати, її не потрібно контролювати. Треба просто набрати на посаду суддів порядних людей, які зможуть достойно виконувати повноваження судді. Тому що залежний суддя не може бути добрим суддею. Незалежний суддя має вибір: бути йому добрим чи поганим, тобто брати хабарі чи не брати. Залежний суддя такого вибору не має. Він або виконує вказівки, які йому дають, або його звільнять з посади. Наслідком залежності судді є те, що суддя висуває ультиматум до тієї влади, яка дає вказівки. Він каже: “Добре, я буду брати хабарі, а ви закриваєте на це очі”. Це той невидимий контракт з дияволом, який сьогодні існує між судовою і виконавчою владою. Зруйнувати його можна, лише надавши незалежність судівській владі”, – переконаний Тарас Шепель. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter