Закревська: У нас є час відновити слідство в справах Майдану до 1 січня

Дата: 11 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Якщо Державне бюро розслідувань не створить підрозділу, який працюватиме над справами Майдану, до 1 січня, слідчих Генпрокуратури звільнять з посад, а отже, вони не зможуть перевестися до ДБР.

Про це під час дискусійної панелі Правозахисної неконференції заявила адвокатка сімей Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська, повідомляє Insider

Фото: Insider

“У нас залишається час лише до 1 січня, щоб перевести слідчих до ДБР. З 1 січня починає працювати офіс генерального прокурора. Тоді ті, хто не переведуться, будуть просто звільнені. Цього кістяка вже просто не буде”, – зауважила Закревська. 

На переконання прокурорки ГПУ Юлії Малашич, важливо коректно передати справи Майдану до новоствореного управління: 

“Слідчий новоствореного органу має бути впевненим, що, поки справа перейде від точки А до точки Б, не буде втрачено жодної гільзи, як у справі хмельницького Майдану. 

Прокурорка додала, що у 2014 році “мало хто докладав найменших зусиль, щоб зібрати докази в цих справах”.

Тим часом у ГПУ проводять інвентаризацію справ Майдану, аби передати їх до ДБР. 

За інформацією екскерівника управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка, наразі 59 осіб визнані винними, 12 з них отримали покарання з позбавленням волі. 

“До суду направлені обвинувальні акти стосовно 298 осіб. Відповідно, 239 залишаються без рішення”, – сказав Горбатюк.

Він додав, що перші обвинувальні акти передавали до суду ще із середини 2014 року. 

Нагадаємо, що 22 листопада Закревська оголосила голодування з вимогою провести голосування за поправку, яка передбачає створення управління з розслідування справ Майдану в ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ. Парламент проголосував за неї лише 3 грудня. 4 грудня адвокатка офіційно припинила голодування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter