Законопроєкт про умови ретрансляції загальнонаціональних каналів у зоні ООС треба доопрацювати – регулятор

Дата: 01 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення України надала свої пропозиції та зауваження до законопроєкту №5546 “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації)”.

Про це стало відомо під час засідання регулятора 1 липня, пише “Детектор медіа”.

Джерело: pixabay.com

За словами голови Нацради Ольги Герасим’юк, у тексті документа необхідно уточнити та узгодити положення щодо механізму виплати компенсації правовласникам з державного бюджету.

“У проєкті не врегульовані строки виплати та їхній розмір. Тому Нацрада не знає, коли вносити зміни до УПП: до виплат чи після них”, – пояснила вона.

Указаний законопроєкт зареєстровано 21 травня 2021 року. Він пропонує доповнити ст. 1 Закону “Про телебачення і радіомовлення” пунктом 4 такого змісту: “До моменту скасування Верховною Радою України визнання певної держави державою-агресором (державою-окупантом), у селах, селищах, містах, районах та областях, де утворені військово-цивільні адміністрації, та за умови виплати компенсації правовласникам з Державного бюджету України, телерадіоорганізації загальнонаціональної категорії мовлення, що відповідно до ліцензій на мовлення здійснюють загальнонаціональне багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу”.

Раніше один з ініціаторів законопроєкту, депутат від “Слуги народу”, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко, заявляв, що державний телеканал “Дом”, створений спеціально для жителів тимчасово окупованих РФ територій, ніхто не дивиться, тож канали великих українських медіагруп треба внести до безоплатної універсальної програмної послуги в зоні ООС.

На його переконання, на тимчасово окупованих територіях люди мають альтернативний безоплатний доступ до того, щоб налаштувати та дивитися російські канали. Можливість дивитися телебачення країни-окупанта легко знаходять і жителі інших регіонів України, тож державі потрібно якомога швидше звернути увагу на цю проблему, вважає нардеп.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter