Законопроект про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом вже в Раді – Мін’юст

Дата: 09 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрований розроблений Міністерством юстиції України законопроект щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом.

Про це заступник міністра Сергій Петухов повідомив на своїй сторінці в Фейсбук.

“Ми пропонуємо внести зміни до кримінального процесуального законодавства для врегулювання співпраці з МКС вже зараз, адже після зроблених Україною декларацій про визнання юрисдикції МКС, офіс Прокурора може розпочати розслідування і вимагати надання доказів чи можливості здійснення процесуальних дій”, – написав Петухов.

Згідно з інформацією на сайті ВРУ, законопроект зареєстрований 5 жовтня під номером 7179. 9 жовтня документ направлено на розгляд Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Як зазначено у пояснювальній записці, мета законопроекту – “врегулювати порядок співробітництва органів державної влади з МКС, Прокурором, Суддею, Секретарем або Палатами МКС на підставі прохань МКС про співробітництво, зокрема про надання допомоги та про арешт і передачу осіб”.

Для цього Кримінальний процесуальний кодекс України пропонується доповнити новою главою, у якій визначити правові засади співробітництва з МКС на підставі частини дев’ятої “Міжнародне співробітництво і судова допомога” Римського статуту, зокрема: обсяг і порядок такого співробітництва, центральні органи України, відповідальні за забезпечення співробітництва з МКС, порядок надання правової допомоги на прохання МКС, вирішення питань про арешт, передачу та тимчасову передачу осіб до МКС, проведення консультацій з питань, що виникають у зв’язку зі здійсненням співробітництва тощо.

Очікується, що із прийняттям законопроекту будуть створені правові засади співробітництва державних органів України з МКС до ратифікації Римського статуту, врегульовані питання, пов’язані із забезпеченням прав осіб, що передаються до МКС, і запроваджено належний механізм співпраці з цією міжнародною юрисдикційною установою, що стане підґрунтям для подальшої взаємодії після ратифікації Україною Римського Статуту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter