Законопроект про амністію 2016 року необхідно доопрацювати – правозахисник

Дата: 19 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Стаття друга закону про амністію у 2016 році потребує ретельнішого перегляду та змін.

Про це заявив голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, передає Правовий простір.

За його словами, багато військових, які вчиняли серйозні злочини, уникне відповідальності.

“Йдеться про тих, хто займався мародерством. Всі ці статті не підпадають під особливо тяжкі злочини проти життя й здоров’я. Йдеться, зокрема, про тих, хто блокував транспортні комунікації, а також захоплював транспортні підприємства, що призвело до загибелі людей (ст. 279 Кримінального кодексу України)”, – каже правозахисник, зауважуючи, що це призведе до заохочення безкарності.

“З одного боку будуть амністовані люди, яких не можна було б амністувати. А з другого, якщо дивитись на конкретні випадки, то люди обвинувачувались абсолютно безпідставно через неправильну кваліфікацію. Наприклад, в умовах весни 2014 року те, що зараз кваліфікується як розбій, у тих умовах не було розбоєм. Не можна у військовий час міряти уявленням про час мирний”, – додає він.

Євген Захаров наголосив, що учасники бойових дій заслуговують на окреме ставлення в контексті цієї проблеми. Через це законодавець має ретельніше продумати й прописати норми законопроекту.

Раніше голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук  заявила, що проект закону про амністію у 2016 році через статус учасника АТО дозволить уникнути відповідальності тим правоохоронцям, які чинили злочини під час Євромайдану.

Головне науково-експертне управління називає розширення кола осіб для амністії необґрунтованим. У своєму висновку відомство звертає увагу, що документ пропонує амністію, зокрема, за ст. 201 КК (контрабанда, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою), ст. 438 КК (порушення законів та звичаїв війни), ст. 440 КК (розроблення, виробництво, придбання, зберігання, збут, транспортування зброї масового знищення), ст. 441 КК (екоцид) та інші.

Нагадаємо, 7 липня 247 народних депутатів за основу і в цілому проголосували за законопроект №4255.

Стаття 2 документу пропонує амністувати на певний строк людей, “які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій. Пропонується також звільнити від відповідальності, зокрема, обвинувачених та засуджених за вчинення злочинів, що не є особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров‘я людини. Під амністію не потраплять ті люди, вчинили злочини, передбаченими ч. 2, 3 та 4 статті 408 («дезертирство»), статтею 410, ч. 2, 3 та 4 статті 411 Кримінального кодексу України.

У пояснювальній записці йдеться, що ухвалення документу дозволить зменшити кількість людей, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі та не становлять значної суспільної небезпеки, а також дозволить зменшити витрати держави на утримання засуджених у виправних закладах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter