Закон проти насильства в дії: потерпілі отримають безоплатну правову допомогу

Дата: 17 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Дорослі й діти, постраждалі від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, увійшли до переліку осіб, які можуть розраховувати на отримання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД).

Розширений доступ до БВПД стал можливим 7 січня 2018 року, коли набрав чинності закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.

“БВПД полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру”, – пояснили в організації.

Отримати допомогу можна від адвокатів і юристів, що працюють у відповідних центрах, а також в бюро правової допомоги. Послуги спеціалістів оплачує держава.

Відповідно до закону “Про безоплатну правову допомогу”, право на БВПД також мають діти-сироти, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (у том числі й учасники АТО), малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, біженці тощо.

Крім того, якщо раніше отримати БВПД могли тільки діти-сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування, а також постраждалі внаслідок збройних конфліктів, то з новим законом таке право отримали всі діти.

Дізнатися адресу найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги можна за номером 0 800 213 103. Контакт-центр працює цілодобово, дзвінки безкоштовні в межах України.

Нагадаємо, 4 січня президент України Петро Порошенко підписав закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”.

У Верховній Раді закон ухвалили 7 грудня. Проте у новій редакції з тексту виключили поняття “ґендер”, “ґендерна ідентичність”, “ґендерно обумовлене насильство”, “ґендерні стереотипи” та “сексуальна орієнтація”.

Згідно з документом, Нацполіція має право контролювати поведінку кривдника, щоб не допустити повторного насильства. Також буде створений Єдиний держреєстр випадків домашнього насильства, розроблять програми реабілітації для постраждалих і їхніх кривдників.

Закон також визначає, як про домашнє насильство повинні повідомляти медики і вчителі. Також вводиться терміновий заборонний чи обмежувальний припис. Крім того, закон передбачає співпрацю служб, які запобігають та протидіють домашньому насильству.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter