Закон про домашнє насильство проголосували без “ґендеру” і “сексуальної орієнтації”

Дата: 17 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству” з вилученням слів “ґендер” та “сексуальна орієнтація”.

За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів, передає Українська правда.

Законопроект має на меті прибрати неузгодженості в законодавстві.

Адже наразі у в ньому відсутнє визначення ґендерно зумовленого насильства, у якого є багато проявів (домашнє насильство, зґвалтування, фізичні напади, переслідування, сексуальні домагання тощо).

Крім того, законопроект передбачає запровадження додаткових заходів, спрямованих на створення запобіжних і захисних механізмів боротьби з усіма формами ґендерно зумовленого насильства. А також покращення роботи служб підтримки потерпілих від насильства.

Згідно із законопроектом дитина, яка є свідком насильства, визнається жертвою і отримує весь комплекс допомоги.

Водночас, переважну більшість обговорення нардепи звели до того, що слово “ґендер” має бути вилучено з тексту законопроекту.

Нардеп Ірина Луценко наголосила: “З цього законопроекту буде вилучене поняття “ґендеру”. Буде відрегульовано поняття сексуальної орієнтації, виходячи з християнських цінностей цього залу”.

Заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович під час виступу у ВРУ зауважила: “Ми вилучаємо поняття “ґендер” із цього законопроекту і ніяких згадок про сексуальну орієнтацію в законопроекті нема. Ми врахуємо всі ваші зауваження і насправді законопроект – це документ який спрямований на протидію насильству. Тут не стоїть жодного поняття про сексуальну орієнтацію”.

Зрештою, саме в такому формулюванні “Проголосувати за основу, з вилученням усіх згадок про гендер по всьому тілі закону” проект закону проголосований за основу.

Як зауважила під час свого виступу Наталія Федорович, щорічно 100–150 тисяч осіб зазнають домашнього насильства.

За даними, які навела Ірина Луценко, щороку 3 млн дітей стають свідками чи жертвами домашнього насильства.

“Зі 100% жінок, які потрапляють до лікарні швидкої медичної допомоги, 50% – це побиті вагітні жінки. Усі вони народжують хворих дітей”, – додала Луценко.

За озвученими нею даними, “95% шлюбів розривають через домашнє насильство”.

Нагадаємо, Центр інформації про права людини за підтримки Українського жіночого фонду проводив інформаційну кампанію “Війна, яка не відпускає”.

У рамках кампанії відбулася зустріч з колишніми солдатами, які розповіли, що насильство зазвичай відбувається в тих сім’ях, де солдат був незадоволений собою під час перебування на війні, не дав вчасно відсічі в бою, а тепер “воює” вдома.

В межах компанії була оприлюднена статистика про те, що упродовж першого півріччя на Національну “гарячу лінію” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації надійшло 16 685 дзвінків. Левова частка, а це 93,1%, стосується питань попередження домашнього насильства.

Такі дані на запит Центру інформації про права людини надала правозахисна організація “Ла Страда-Україна”, яка супроводжує “гарячу лінію”. 

19 жовтня Кабінет міністрів ухвалив і направив у Верховну Раду проект закону про протидію насильству в сім’ї.

Перед цим віце-прем’єр з питань соціальної політики Павло Розенко заявив, що у 2015 році було зафіксовано 103 тисячі звернень з приводу насильства у сім’ї, з них біля 90 тисяч – від жінок. Він вважає, що це лише невелика частина того, що насправді існує в суспільстві.

Фото з Фейсбук Ірини Суслової

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter