Закон про олігархів повторно скерують на розгляд до Венеційської комісії – Зеленський

Дата: 18 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Україна повторно відправить закон про деолігархізацію на розгляд Європейської комісії за демократію через право – Венеційської комісії.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу ICTV.

Джерело: president.gov.ua

Він розповів, що розмовляв телефоном з головою Венеційської комісії Джанні Букіккіо щодо цього закону.

“Мені здається, він був здивований, що йому відправили на розгляд законопроєкт, який не пройшов друге читання. Тобто це не зовсім зрозумілий документ, це не остаточний закон. Мало того що він непроголосований був і не пройшов друге читання, він не був підписаний президентом України”, – сказав Зеленський.

За його словами, Букіккіо хотів би побачити законопроєкт в остаточному вигляді, підписаний президентом, і лише тоді зробити якісь висновки.

Водночас Зеленський вважає, що “колишній спікер (Дмитро Разумков. – Ред.) хотів зробити це швидко, щоб депутати Верховної Ради не голосували в другому читанні”. Він назвав такі дії “дрібним і помилковим політичним кроком”.

Нагадаємо, що Верховна Рада у вересні 2021 року ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Раніше Разумков повідомив, що законопроєкт скеровано на експертизу до Венеційської комісії. 

Напередодні голосування низка правозахисників, експертів та Омбудсман критикували документ. Одні зауважували, що попри бажання авторів документ не зменшить впливу олігархів, а лише зажене в тінь медіаринок, а інші наголошували на неконституційності норм щодо потрапляння людей до реєстру.

На думку фахівців, закон також вводить цензуру, адже серед іншого пропонує запровадити стандарти подання інформації з боку медіа, щодо яких є ознаки впливу олігарха. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter