Захист журналістів у зоні бойових дій мають забезпечувати роботодавці – ВР прийняла законопроєкт за основу

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, який передбачає, що ЗМІ мають надавати своїм журналістам, які працюють у зоні бойових дій, бронежилети, аптечки та медичне страхування.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Фото: Yaghobzadeh Alfred / ABACA / DW

Законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють у районах ведення воєнних (бойових) дій) у першому читанні підтримали сьогодні 322 народних депутати 

Як ідеться на сайті Верховної Ради, підготовка цього документа передбачає скорочені терміни.

Ініціаторкою законопроєкту є народна депутатка від партії “Слуга народу” Анастасія Ляшенко.

Документом передбачено нові вимоги до медіа щодо роботи журналістів на фронті.

Зокрема, ЗМІ зобов’язані забезпечувати засобами захисту від уражень вогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками. Положення про це пропонується додати до статті 15 Закону “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”.

Крім того, законопроєктом передбачається обов’язкове страхування за кошт роботодавця в разі поранень під час висвітлення війни чи окупованих територій. Доповнення про це пропонується додати до статті 7 Закону “Про страхування”.

Також у документі йдеться про обумовлену суму одноразової грошової допомоги в разі для медійників. Це 50 прожиткових мінімумів (124 тис. грн) замість “до 50-ти”, як зазначено в нинішньому варіанті закону.

Нагадаємо, за даними моніторингу Інституту масової інформації, Росія протягом трьох місяців повномасштабної війни скоїла 280 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Станом на 24 травня росіяни вбили 29 журналістів, з них семеро журналістів убито під час виконання професійних обов’язків. 

30 травня французький журналіст загинув унаслідок російського обстрілу від осколкових уражень, коли висвітлював гуманітарну операцію на дорозі до Лисичанська поблизу Сєвєродонецька.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter