Захисникам та захисницям, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісяця виплачуватимуть допомогу

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про щомісячні виплати українцям та українкам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, а також членам сімей загиблих (померлих) захисників.

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення

Розмір виплат залежатиме від присвоєної відзнаки. 

Ті, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною, і кому, починаючи з 2014 року, надали звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка”, отримуватимуть понад 20 100 гривень на 1 січня поточного року або три розміри мінімальної заробітної плати. 

Ті, хто має з 2014 року орден Богдана Хмельницького трьох ступенів, отримуватимуть 13 400 гривень на 1 січня поточного року або два розміри мінімальної заробітної плати. 

Захисники з орденом “За мужність” трьох ступенів отримуватимуть 6 700 гривень на 1 січня цього року або одну мінімальну заробітну плату. Стільки ж мають отримувати й власники ордена княгині Ольги трьох ступенів. 

Щодо рідних загиблих захисників, то непрацездатні члени сімей отримуватимуть також 6 700 гривень, якщо загиблого (померлого) нагородили посмертно орденом “Золота Зірка”, надали звання Героя України, орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом “За мужність” трьох ступенів або орденом княгині Ольги трьох ступенів. 

“Додаткові виплати не є основним чи єдиним інструментом підтримки урядом захисників і захисниць України, які відстоюють територіальну цілісність Батьківщини у боротьбі з російською військовою агресією. Системний моніторинг проблем та потреб тих, хто сьогодні на передовій зі зброєю в руках протидіє російській навалі, постійно перебуває у фокусі уваги держави”, – переконують урядовці. 

Виплати автоматично надходитимуть тим, хто перебував на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду на 1 січня цього року. Тим же, хто має право на допомогу, однак не перебуває на обліку у ПФУ, радять туди звернутися.

“У разі звернення, призначення та виплата здійснюватиметься з 1 січня 2023 року”, – кажуть посадовці. 

Нагадаємо, що у системі Міністерства у справах ветеранів створять структуру менторів, які допомагатимуть ветеранам, ветеранкам, членам їхніх родин та сім’ям полеглих захисників. У планах урядовців, аби такі помічники з’явились у кожній громаді. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter