Захоплені маріупольські підприємства передають під управління росіянину Євгену Юрченку

Дата: 05 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Захоплені російськими військовими заводи у Маріуполі перейдуть під управління російського підприємця Євгена Юрченка.

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко

Євген Юрченко. Фото: телеканал “Дом”

Євген Юрченко – російський підприємець та власник компанії “Південний гірничо-металургійний комплекс”(“Южный горно-металлургический комплекс”). Торік бойовики в ОРДЛО нібито покликали його до регіону для відбудови промислових підприємств, які опинилися в занепаді після управління українського олігарха Сергія Курченка.

Підконтрольні терористам так званих “ЛНР/ДНР” медіа активно розповідали про Юрченка як про “рятівника з Росії”, однак аналітики вказували, що він лише розпоряджався грошима, що виділяли на дотації в ОРДЛО з російського держбюджету. 

“Він просто людина, яка дивиться від Росії за реалізацією грошей з держбюджету, що йдуть в ОРДЛО. От і все. Він не впливає на процеси взагалі, за ним стоїть інша група”,зазначав у коментарі виданню “Новости Донбасса” правозахисник Павло Лисянський

Андрющенко розповів, що контроль над маріупольськими підприємствами Юрченко отримав у результаті внутрішніх чвар між групами впливу ФСБ, що контролюють Донецьк та Маріуполь.

“Саме ТОВ “ПГМК” виконує функцію “демонтаж та транспортування” обладнання до російських металургійних виробництв. А те, що неможливо демонтувати, йде в металолом за тією ж адресою. Руйнування та мародерство – справжній слоган фірми. Для маріупольців це означає одно – ще одні хибні надії на роботу. Черговий обман окупаційної влади про запуск заводів. Що в принципі – не новина. Але активна підготовка до нищення та мародерства вже розпочалась”, – зазначає радник.

Незрозумілою, за словами Андрющенка, лишається доля підприємств, що належать Олександру Савчуку

“Тут або теж перейдуть до рук донецьких, або все ж родина Савчука з Франції “відкупить” свої активи, спостерігаємо”, – каже Андрющенко. 

Як відомо, на тимчасово захоплених територіях російські військові відбирають майно в людей та “націоналізують” підприємства. Також окупанти вивозять продукцію. До прикладу, завантажують судна українською рулонною сталлю та металопрокатом в Маріупольському торговельному порту.  

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter