Захисту Умерова відмовили у наданні копії експертизи по його справі

Дата: 19 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя 19 грудня відмовив адвокатам заступника голови Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова в наданні копії висновку лінгвістичної експертизи по його кримінальній справі.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

За словами адвоката Умерова Еміля Курбедінова, ні слідство, ні прокуратура не змогли переконливо довести того, чому не дозволили стороні захисту ознайомитися з документом.

“КПК (кримінально-процесуальний кодекс – КР) не забороняє слідчому видавати копії таких експертиз. Ми вважаємо, що це істотно порушує право Ільмі Умерова на захист. Все лише для того, щоб створити нам хоч якісь перешкоди. Це вже усталена практика в Криму”, – сказав Курбедінов.

Лінгвістична експертиза – це головний доказ сторони звинувачення у справі Ільмі Умерова.

Крім того, за словами адвоката, суд займається “необгрунтованим цькуванням” захисників.

“Ми б не проходили всі ці судилища, оскільки вже знаємо їх результати. Але це необхідно для того, щоб у подальшому всі дії оскаржити в ЄСПЛ (Европейському суді з прав людини – КР) та інших міжнародних інстанціях”, – додав Курбедінов.

Як відомо, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова 16 грудня викликали на допит в ФСБ, де йому повідомили про проведення дослідчої перевірки за відеозаписом. Пізніше Умеров опублікував відео, через яке був викликаний на допит у російське ФСБ Криму.

12 травня екс-прокурор Криму Наталя Поклонська повідомила, що слідчі ФСБ порушили проти Ільмі Умерова кримінальну справу за статтею про екстремізм.

Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, утримання у психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар, заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова створило значний громадський і міжнародний резонанс.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter