Загублене під час евакуації з Афганістану немовля через кілька місяців знайшли та повернули родичам

Дата: 10 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Загубленого 19 серпня минулого року під час хаосу в процесі евакуації з Афганістану Сохаїла Ахмаді, якому на той час було всього два місяці, знайшли та повернули родині 8 січня 2022 року.

Весь цей час малюк перебував у Кабулі в родині місцевого таксиста, пише Reuters.

Сохаїл Ахмаді. Скриншот з відео REUTERS

Хлопчик загубився, коли його батько Мірза Алі Ахмаді – охоронець у посольстві США – передав дитину через стіну солдату у формі, побоюючись, що малюка розчавлять у натовпі дорогою до аеропорту. Чоловік був переконаний, що передав малюка американському військовому і незабаром забере немовля, бо до входу на летовище залишалося подолати кілька метрів.

Проте таліби відтіснили людей, і Ахмаді разом із дружиною Сураєю й ще чотирма дітьми потрапив усередину значно пізніше. Знайти хлопчика вони вже не змогли. Офіційні особи, які опікувались евакуацією, припустили, що його вже евакуювали з країни, тож батьки, можливо, повернуть його вже за межами Афганістану.

Проте малюка так і не знайшли. Лише після сюжету журналістів Reuters, оприлюдненого в листопаді минулого року, дитину виявили в Кабулі. Його знайшов в аеропорту 29-річний водій таксі Хамід Сафі. За його словами, він без успіху намагався знайти батьків дитини всередині аеропорту, а коли це не вдалося – відвіз її додому, щоб виховувати як свою.

Надалі чоловік відвіз хлопчика до лікаря на огляд, а потім швидко включив дитину у свою сім’ю. Родина назвала малюка Мохаммадом Абедом і опублікувала спільні фотографії всіх дітей на сторінці Сафі у фейсбуку.

Після публікації Reuters деякі сусіди Сафі, які кілька місяців тому помітили його повернення з аеропорту з дитиною, впізнали хлопчика за фотографією та опублікували коментарі про місце його перебування під перекладом статті.

Спочатку Сафі не хотів повертати дитину справжнім родичам, проте після більш ніж семи тижнів перемовин Сохаїла все ж таки повернули рідному дідусеві Мохаммаду Касему Разаві та іншим родичам, які живуть у Кабулі.

Вони сказали, що шукатимуть можливість передати хлопчика батькам, які вже кілька місяців живуть у Сполучених Штатах.

Відомо також, що сім’я дитини погодилася компенсувати Сафі близько 100 тисяч афгані (близько 950 доларів) за витрати, зазнані через догляд за малюком протягом п’яти місяців.

Справа родини Ахмаді – лише одна з тих, що висвітлюють тяжке становище багатьох батьків, розлучених зі своїми дітьми під час поспішної евакуації та виведення військ США з країни після приходу до влади руху “Талібан”, пишуть журналісти.

Представник Держдепу, який знає про ситуацію, сказав, що йому достеменно не відомо, коли родина Ахмаді возз’єднається, оскільки регулярні евакуаційні рейси з Афганістану не здійснюються.

Уряд США веде перемовини з урядом Катару, а також із представниками талібів в Афганістані щодо цієї справи, сказав інший посадовець.

Нагадаємо, що таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення американських військових 15 серпня 2021 року. Згодом вони заявили про “завершення війни” в країні.

7 вересня таліби створили тимчасовий уряд в Афганістані, яким керує один із засновників руху Мохаммад Хасан Ахунд.

20 серпня країну оголосили ісламським еміратом.

Відтепер у країні поновлюють жорсткі заборони та правила, які діяли 20 років тому, коли Афганістан також був під владою талібів.

Унаслідок зміни влади тисячі місцевих жителів були вимушені виїхати з країни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter