Столична кампанія хоче забудувати алею пам’яті та галявину, де відбувається фестиваль “Протасів Яр” – активісти

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Громадські активісти ініціативи “Зберегти Протасів Яр” заявили про бажання забудовника забудувати алею пам’яті імені активіста Романа Ратушного та галявину, де відбувається фестиваль “Протасів Яр”.

Про це повідомила голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Юля Бартле в коментарі виданню ZMINA.  

Фото: “Зберегти Протасів Яр” 

“Ми вважаємо, що рішення, яке було ухвалене у 2020 і 2022 році, про створення ландшафтного заказника треба підтримати цими проєктами рішень. Проте наразі результат негативний. Єдине, на що вони погодились, – поки триває перемовний процес із забудовником, судові засідання можуть бути відкладені, якщо суд на це погодиться”, – говорить голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Юлія Бартле

За словами активістів, у забудовника є ідея забудувати 20% заказника, зокрема галявину, де відбувався фестиваль, а також алею пам’яті, де військові посадили бузок.

“Вони обрали знакові місця там, де рівненько і дешевше забудувати”, – каже Бартле. 

Крім того, в ініціативі додали, що планують спільно з іншими партнерськими організаціями зробити передпроєктне дослідження, щоб дослідити флору, фауну, екологічну складову, урбаністичний дизайн, людей, які користуються схилами Протасового Яру, і зрозуміти, чим для них і для громади Києва є ці 20 га лісу.

“Зараз ішлося про те, що наша галявина немає ніякої історичної цінності. Я думаю, що дослідження, яке ми будемо проводити, це спростує”, – додає активістка. 

Раніше активісти громадської ініціативи “Зберегти Протасів Яр” заявили про можливі “неформальні” домовленості між депутатами Київради й забудовником із приводу будівництва на території заказника імені активіста Романа Ратушного на Протасовому Ярі.

Також голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Юля Бартле заявляла, що вже за рік ділянка, де відбувається фестиваль памʼяті активіста Романа Ратушного “Протасів Яр”, може бути забудована.

Нагадаємо, ZMINA поговорила з подругою Романа Ратушного, адвокаткою ГО “Захистимо Протасів Яр” і родин Небесної сотні, натхненницею юридичної стратегії і керівницею юридичної команди захисників Протасового Яру, а нині – молодшою сержанткою та аеророзвідницею ЗСУ Євгенією Закревською про судові процеси, які тривають навколо заказника, та як громада Протасового Яру виконує заповіт активіста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter