Заборону на показ в Україні російських фільмів і серіалів визнали законною

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Велика палата Конституційного Суду ухвалила рішення в справі про заборону показу російських фільмів і серіалів.

Про це повідомили в КСУ.

Фото: Ioana Moldovan

Конституційними визнали положення закону, що передбачають:

  • недопуск використання телерадіоорганізацій, зокрема, для “трансляції аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним з учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на вебсайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв”;
  • заборону трансляції (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора;
  • заборону трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди органів Росії та їхніх окремих дій, поширюється на фільми, вироблені та/або вперше оприлюднені (демонстровані) після 1 січня 2014 року.

Також КСУ визнав конституційним складення переліку осіб, які загрожують національній безпеці України.

Положення законів “Про телебачення і радіомовлення” та “Про кінематограф”, що регулюють трансляцію російських медіапродуктів, залишилися чинними.

Нагадаємо, що Мінкульт веде перелік осіб, які становлять загрозу національній безпеці, з 2015 року; до нього потрапляють за поданням СБУ. Діячі культури з цього списку не можуть гастролювати в Україні, а кіно та серіали з ними заборонено для трансляції. Наразі в переліку понад 200 імен, і він постійно оновлюється.

Трансляцію фільмів і серіалів, які були створені в Російській Федерації після 1991 року, Верховна Рада заборонила 2015 року.

Позов до КСУ подали 47 народних депутатів 2018 року, переважно від фракції “Опозиційний блок”: вони просили суддів розтлумачити, чи є конституційними такі обмеження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter