Заборону на дискримінацію у рекламі в Україні розширили

Дата: 30 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада імплементувала положення Європейського Союзу у сферу аудіовізуальної реклами, ухваливши відповідний законопроєкт. 

Про це відомо з картки документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ALAMY

Зміни вносили відповідно до рекомендацій Єврокомісії, необхідних для початку переговорів про вступ до ЄС. 

Вони, між іншим, торкнуться й антидискримінаційного питання. Так, у законі прописана заборона на “поширення висловлювань, що підбурюють до дискримінації чи утисків стосовно окремих осіб, чи груп осіб за ознакою етнічного, чи соціального походження, громадянства, раси, релігії та вірувань, віку, статі, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, інвалідності або за іншими ознаками”. 

Судячи з даних із порівняльної таблиці, за порушення можна буде отримати штраф, суму якого вираховуватимуть “виходячи з розміру ліцензійного збору за видачу ліцензії, без урахування зменшення за поширення національного продукту та програм, що спрямовані на певну аудиторію”. 

Згідно з ухваленим Верховною Радою у 2021 році законом про рекламу, покаранням за порушення його норм теж був штраф, але у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. 

Ухвалений документ також вводить нові поняття у законодавство, наприклад, “продакт-плейсмент”, а також збільшує до 20% квоти реклами в аудіовізуальних медіа.

Нагадаємо, що в Україні чоловіки та жінки однаково негативно ставляться до сексистської реклами. Крім того, подібна реклама відвертає увагу від продукту та ніяк не впливає на запам’ятовування бренду, який рекламують.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter