Заборона на майже всі аборти в Польщі набула чинності: активістки закликають виходити на вулиці

Дата: 28 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Польщі набуло чинності рішення Конституційного суду, який визнав незаконним положення, що дозволяло жінці перервати вагітність у разі виявлення в плода важкого та незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю.

Про це повідомляє EuroNews.

Люди протестують проти посилення заборони на аборти в жовтні 2020 року в центрі Варшави. Фото: Getty Images

У Польщі, де при владі перебуває партія “Право і справедливість”, уже не перший рік намагалися заборонити аборти. У 2016 році депутат ПіС навіть виступав із пропозицією замість аборту після зґвалтування давати 1 тис. дол. за дитину. Ініціативи влади обурили польських жінок, які збиралися на багатотисячні акції протесту проти нововведень. 

Відтепер у країні переривання вагітності дозволять лише в разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері. За оцінками експертів, ця кількість становить лише близько 2% юридичних припинень, проведених останніми роками.

Активістки, які виступають за права жінок, уже закликали небайдужих людей виходити на вулиці на знак протесту. 

“Ми закликаємо всіх вийти на вулиці. Висловіть свій гнів як вважаєте за потрібне”, – сказала Марта Лемпарт із “Жіночого страйку”, основного руху, що стоїть за акціями протесту.

Фото: Getty Images

За словами активісток, на протести збираються вийти не тільки жителі столиці, але й інших міст країни. Зі свого боку опозиція в Польщі звинувачує лідера ПіС Ярослава Качинського та віцепрем’єр-міністра Матеуша Моравецького в тому, що фактичною забороною абортів вони намагаються відвернути увагу від провалу уряду в боротьбі з коронавірусом та вакцинацією. 

Нагадаємо, що й до рішення Конституційного суду польське законодавство в питанні абортів було одним з найсуворіших у в Європі. Переривання вагітності в країні дозволяли лише: 

  • якщо вагітність загрожує життю або здоров’ю матері;
  • якщо медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю;
  • якщо вагітність виникла внаслідок кримінальних дій.

Існування такого законодавства призвело до появи в Польщі явища “абортивного туризму” до інших європейських держав, а також існування в країні “абортивного підпілля”. Рішення Конституційного суду, за підрахунками активістів, збільшило втричі кількість польок, які почали шукати можливість зробити аборт за кордоном.

Європарламент засудив заборону абортів у Польщі та нагадав польській владі, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин та жінок.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter