Заарештованого за підозрою в диверсії спортсмена Кирила Баранника після тортур росіяни помістили у Сімферопольський СІЗО №2

Дата: 22 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Майстер спорту зі спортивного орієнтування Кирило Баранник, якого ФСБ звинуватила у нібито пошкодженні залізничного полотна у Бахчисарайському та Сімферопольському районах, заявив, що росіяни вибивали з нього “зізнання” тортурами. Громадянин України вже  четвертий місяць перебуває у СІЗО №2 Сімферополя. 

Про це повідомляє Крим.Реалії

Сам кримчанин заявив, що представники ФСБ катували його, вибиваючи визнання. Як він стверджує, його катували струмом, “підключаючи електропроводи до пальців рук, мочок вух та сідниць” і били.

Адвокат Олексій Ладін, який відвідав кримчанина у СІЗО, підтвердив, що бачив на його пальцях опіки від електрики, пухлини та синці в районі ребер.

За інформацією видання “Ґрати”, слідство у справі Кирила Баранника ведуть слідчі незаконного “управління ФСБ республіки Крим” Олександр Лавров та Олександр Кузнецов.

Відомо, що Олександр Лавров брав участь у справі художника з Євпаторії Богдана Зізи, який був засуджений на 15 років за антивоєнну акцію. Євпаторієць заявив, що Олександр Лавров бив його і змусив сказати на камеру завчений текст визнання провини.

Зв’язатися з представниками незаконного “ФСБ” в українському Криму та висвітлити їхню позицію “Крим.Реалії” не вдалося.

Адвокат Олексій Ладін заявив, що слідство намагалося закинути затриманому ще один диверсійний епізод – підрив залізниці біля села Чистеньке Сімферопольського району Криму 18 травня.

Вагони, що зійшли з рейок після аварії вантажного потяга із зерном у Сімферопольському районі Криму, 18 травня 2023 року

За звинуваченням у цьому раніше вже заарештували групу нібито “агентів Буданова”. Стороні захисту вдалося відбити цю підозру.

Наразі Кирила Баранника підозрюють лише за статтею 281 КК РФ (диверсія). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Слідство, за словами адвоката, намагається об’єднати всіх фігурантів кримінальних справ щодо диверсій на залізниці в Криму в одну групу. Якщо це станеться, міра покарання може зрости до 20 років позбавлення волі. Крім того, за словами адвоката, є підстави вважати, що Кирила Баранника можуть звинуватити у шпигунстві. Поки слідство триває, кримчанин перебуває у СІЗО Сімферополя №2.

Як відомо, раніше друзі Кирила Баранника, які залишили тимчасово окупований Крим після початку військової операції РФ із незаконного захоплення півострова, у липні ініціювали кампанію на його підтримку. Вони закликали Росію припинити тортури хлопця та звільнити його.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно ув’язнила 186 громадян України. 123 із них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter