За рік на Національну дитячу “гарячу лінію” надійшло 45 тисяч звернень

Дата: 01 Березня 2017
A+ A- Підписатися

У 2016 році на Національну дитячу “гарячу лінію” Громадської організації “Ла Страда-Україна” надійшло понад 45 тисяч звернень.

Про це повідомила сьогодні на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі президент ГО “Ла Страда-Україна” Катерина Левченко.

За її словами, це більше ніж у попередні роки. Адже у 2015 році за рік надійшло 38,5 тисяч звернень. 86,7% звернень були інформаційними консультаціями, 10,3% – психологічними консультаціями, 3,3% – правовими консультаціями. Серед тих, хто звертався, кількість хлопців і дівчат приблизно однакова – 45% і 55% відповідно. 15% дзвінків надійшли від дорослих – батьків, вчителів та шкільних психологів. Найбільше дзвінків надійшли із Київської області.

Цього року зросла кількість звернень із Луганської та Донецької області, у тому числі із тимчасово окупованих територій.

Як розповіла координатор Національних гарячих ліній ГО “Ла Страда-Україна” Альона Кривуляк, кількість звернень зросла загалом у всіх категоріях.

Так, у 2016 році 28,6% дзвінків стосувалися психологічного здоров’я. 14,9% абонентів питали про статеве життя і здоров’я, 8,6% просили поради щодо стосунків з однолітками. 6,2% повідомляли про різні види насильства.

“Зазвичай йдеться не про якийсь один вид насильства, а поєднання декількох видів. Найбільше звернень надходить з приводу психологічного насильства, найменше – з приводу сексуального насильства. Але це не означає, що проблеми немає – це може бути пов’язано з тим, що проблема затабуйована”, – розповіла Альона Кривуляк.

За її словами, зросла кількість дзвінків про жорстоке поводження з дітьми на територіях, непідконтрольних Україні; дзвінків від дітей, які спостерігають насильство або є жертвами насильства у родинах демобілізованих військових і родинах ВПО. Дуже велика кількість дзвінків від батьків, переважно від матерів, які зазнають насильства з боку власних дітей-підлітків, зазвичай синів.

Крім того, 2,5% додзвонювачів просили поради у боротьбі із залежностями – палінням (переважно від дівчат), вживанням легких наркотиків, комп’ютерних ігор тощо.

Кривуляк відмітила тривожну тенденцію: серед дівчат, які намагаються кинути палити, деяким лише по 12-13 років, а почали палити вони у 9-10 років. Також є тенденція до зниження віку дітей, які скаржаться на суїцидальні думки, – багатьом лише 10-12 років. Зазвичай причини – нерозділене кохання, цькування у школі, насильство у сім’ї.

Також надходили дзвінки щодо примусу до домашньої праці, примусу до жебракування (більшість останніх – з Києва), щодо примусу до вступу у шлюб неповнолітніх.

Альона Кривуляк пояснила, що зазвичай це ситуації, коли неповнолітня дівчина завагітніла від свого партнера і їх обох активно заохочують розписатися, щоб уникнути суспільного осуду. Зросла кількість звернень від дітей, які втекли з дому через сварки у родині.

Близько 4% запитань стосувалися шкільного життя – скарг на непорозуміння із вчителями старшого віку, небажання носити форму.

“Що приємно усвідомлювати, значно зросла кількість звернень від хлопчиків, які телефонують і розповідають плани про своє подальше майбутнє після закінчення школи”, – зазначила Альона Кривуляк.

Телефонують також психологи і вчителі. Наприкінці 2016 – початку 2017 року відбувся різкий сплеск дзвінків із питаннями, як убезпечити дітей від впливу так званих “груп смерті”.

“Зазвичай це звернення від батьків або небайдужих друзів”, – зазначила Альона Кривуляк.

Зросла кількість дзвінків щодо отримання виплат на дитину і щодо виплат аліментів. Від внутрішньо переміщених осіб надійшло багато скарг про проблеми з виїздом дитини на вільну територію, якщо свідоцтво про народження видане так званими “ЛНР/ДНР”.

Катерина Левченко нагадала, що гаряча лінія працює із 2013 року. На сьогодні це єдина національна дитяча гаряча лінія. Вона повністю відповідає світовим стандартам, зокрема, є безкоштовною та анонімною.

Ольга Калашник, віце-президент ГО “Ла Страда-Україна”, зазначила, що “гаряча лінія” є членом міжнародної асоціації дитячих телефонів довіри CHI, до якої входять телефони довіри із понад 140 країн світу.

“Гаряча лінія” активно співпрацює і з державними структурами. Зокрема, до Консультативної ради входять фахівці із МОН, Мінсоцполітики, Національної поліції, представники омбудсмена, експерти, науковці та громадські діячі. Проект фінансує ЮНІСЕФ і ще декілька міжнародних донорів.

Лінія діє за телефоном 0 800 500 225

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter