За фасадом нової поліції лишаються старі проблеми – експерт

Дата: 15 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

У підпорядкуванні МВС існують три озброєні підрозділи, які потрібно передати Мінобороні. Лише після передачі можна говорити про те, що реформа МВС як цивільної служби відбулася.

Про це заявив Олег Мартиненко, правозахисник, експерт з реформування МВС, повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Мартиненко зазначив: “У нас буде два джерела реформування. Перше – це Ека Згуладзе, яка робить патрульну поліцію, друге – це так званий “львівський експеримент”. У Самборі Львівської області триває експеримент по реструктуризації роботи самого підрозділу, скажімо так, райвідділу міліції на новий лад. Якщо казати образно, то у Львові роблять новий велосипед, а в Києві Ека Згуладзе “вирощує” нового велосипедиста. І ми чекаємо, коли новий велосипедист сяде на новий велосипед і ми зробимо якийсь рекорд”.

На думку Олега Мартиненка, грузинські реформатори привнесли фактично радянську модель оновлення або чистки особового складу міліції. На його думку, нова патрульна поліція, що складається з високо вмотивованих людей без кримінального минулого, є обличчям реформи, але всі старі проблеми міліції при цьому залишаються.

“За цими симпатичними поліцейськими знов-таки стоїть стара чергова частина, старе слідство, старий оперативний працівник. І якщо навіть патрульна служба спрацює добре, і ввічливо доставить хулігана до чергової частини, то старий черговий або візьме з нього хабар і відпустить, або просто відпустить, бо завтра він не буде працювати у поліції і йому абсолютно все одно, кого йому доставили“, – говорить Олег Мартиненко.

Серед проблем, що потребують вирішення – відсутність реформи відомчої освіти, а також демілітарізація в тому числі й нової поліції. Адже існують спеціальні батальйони патрульної служби міліції, що перебувають у зоні бойових дій і мають не лише стрілецьку, а й більш серйозну зброю.

“Це дозволяє говорити про те, що міліцейські батальйони є в повній мірі комбатантами (учасниками бойових дій – ред.) з точки зору міжнародного права”, – зазначає експерт.

Згідно з міжнародними нормами, брати участь у бойових діях може лише так звана військова поліція, але в Україні відсутній такий підрозділ.

Також Олег Мартиненко нагадав, що в підпорядкуванні міністра МВС фактично є три окремі озброєні армії, якими не керує Міноборони – Нацгвардія, тридцять вже згаданих “міліцейських батальйонів”, а також прикордонна служба. Експерт вважає, що лише після передачі цих підрозділів у підпорядкування Міністерства оборони можна говорити про те, що реформа МВС як цивільної служби відбулася.

На думку правозахисника, наразі лише частина міліції заявила про намір реформуватися, на відміну від інших структур, які теж цього потребують: “Ніхто з вас, в тому числі і я, не чули про проект реформ міграційної служби, служби надзвичайних ситуацій, реформи прикордонної служби, Національної гвардії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter