За час конфлікту на Донбасі страчені щонайменше 74 людини – доповідь ООН

Дата: 14 Липня 2016
A+ A- Підписатися

За час конфлікту на Донбасі, в період з січня 2014 року по 31 травня 2016 року, представники обох сторін конфлікту здійснили  страти щонайменше 74 людей.

Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оприлюдненій 14 липня.

По-перше, мова йде про страти осіб, які здалися або іншим чином припинили участь в бойових діях.

У доповіді наголошуються, що такі страти робили як представники незаконних збройних формувань “Донецької народної республіки” і “Луганській народної республіки”, так і українські збройні сили і правоохоронні органи, в тому числі і добровольчі батальйони.

“Справжні масштаби цього явища важко визначити, але, за оцінками, мова йде про десятки випадків, які зокрема мали місце між червнем 2014 року і лютим 2015 року, в період найбільш інтенсивних бойових дій. Опис 10 таких випадків страти 16 осіб (всі – чоловіки) додані до цього докладу”, – зазначається в докладі.

Там наголошується, що УВКПЛ не відомо про “жоден випадок, коли члени збройних груп були притягнуті до відповідальності своїм командуванням за вчинення страт захоплених українських військовослужбовців, або коли військовослужбовці українських сил були притягнуті до відповідальності за страту членів збройних груп”.

По друге, йдеться про страти без належного судового розгляду та вбивства цивільних осіб.

УВКПЛ зафіксувало численні повідомлення про це, в основному в 2014 р і на початку 2015 р і додає до  докладу опис страт 58 осіб.

Збройні угрупування переважно страчували активних прихильників єдності України або тих, хто надавав підтримку українським силам, або людей, які, як вони вважали, мають такі погляди або надають таку підтримку.

Як мінімум в одному випадку потерпілі могли бути страчені за мотивами расової ненависті.

Українські військові сили вчиняли страти у зв’язку з підозрою про причетність жертви до збройних груп “ДНР” і “ЛНР” або наданні їм підтримки, а також “сепаратистськими” або “проросійськими” поглядами жертв.

У доповіді згадується, що деякі порушники правил ведення війни були притягнуті до відповідальності.

Проте, за даними управління, судові органи часто або затягують подібні процеси, або припиняють їх.

Згідно з доповіддю, правоохоронні органи України демонструють брак бажання вести слідство, “особливо коли мова заходить про правопорушення, по всій видимості, скоєних українськими військовослужбовцями”.

При цьому на територіях, не контрольованих Україною, слідство також ведеться вибірково, і обвинуваченим не гарантоване право на чесний суд, сказано в доповіді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter