За зиму Росія стратила щонайменше 32 українських військовополонених – Моніторингова місія ООН

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

З початку грудня 2023 до кінця лютого 2024 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала позасудові страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках. Щодо трьох з цих випадків, спостерігачі отримали незалежні підтвердження, зокрема й свідчення очевидців. 

Крім того, Моніторингова місія ООН продовжує отримувати підтвердження того, що українських військових катують як одразу після захоплення в полон, так і в місцях постійного утримання.

За зимовий період спостерігачі зафіксували також один випадок смерті військовополоненого від перенесених тортур.

Про це йдеться в доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини.

Архівне фото. Джерело: REUTERS / Kai Pfaffenbach

Спостерігачі Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні зазначили, що з грудня 2023 до лютого 2024 різко зросла кількість достовірних повідомлень про страти українських військовополонених.

Місія незалежно підтвердила три інциденти, під час яких росіяни стратили сімох українських військових, які склали зброю. Вісім випадків були зафіксовані на відео та оприлюднені в соцмережах. На цих роликах видно, як російські військові вбивають беззбройних полонених та використовують їх як живий щит.

На кінець лютого спостерігачі підтвердили інформацію щодо одного з цих відео. На цьому група з 15–20 російських військових стоїть поза спинами в трьох українських полонених бійців. Українські військові без зброї, стоять на колінах, руки заведені за голову. Через кілька секунд зі зброї росіян іде дим, а українські бійці падають на землю. Тоді один з російських військовий підходить до тіла полоненого та ще раз стріляє в ділянку голови. 

Один з нещодавно звільнених українських полонених підтвердив спостерігачам правдивість цього відео. Це трапилося в грудні поблизу Роботиного Запорізької області, а розстріляні полонені належали до його частини.

Спостерігачам ООН також вдалось отримати свідчення очевидців щодо страти військовополонених на початку січня 2024 року. Свідки розповіли, що росіяни вбили двох українських бійців одразу після того, як ті здалися в полон. Третього полоненого вони примусили розміновувати територію. Та після того, як військовий підірвався на міні, росіяни також його застрелили, передає моніторингова місія.

В іншому зафіксованому випадку сили РФ убили полоненого під час допиту. Двох українських військових захопили в полон 18 грудня 2023 року поблизу Роботиного. Протягом ночі їх утримували в підвалі приватного будинку та допитували. За словами очевидця, один з росіян вистрелив у ногу полоненому нібито за те, що той нерозбірливо говорив. Згодом він застрелив українського військового в спину. 

Загалом протягом зими спостерігачі Моніторингової місії ООН опитали 60 українських військових, що повернулися з російського полону. 58 з опитаних розповіли про те, що їх катували, утримували в неналежних умовах, обмежували в спілкуванні з рідними та регулярно тисли на них психологічно. 

“Практично під час кожного інтерв’ю з українськими військовополоненими йшлося про те, що в ув’язненні українських військовополонених катують російські військовослужбовці та посадові особи, застосовуючи побиття, електричний струм, погрози розстрілу, катування тривалим перебуванням у незручному положенні та імітації розстрілу”, – заявила Даніель Белль, голова Моніторингової місії ООН. 

Опитані потерпілі, які провели в полоні росіян понад кілька тижнів, свідчили про катування як одразу після затримання, так і після переведення до встановлених закладів, де утримують полонених.

Свідки розповіли про тортури та жорстоке поводження під час щоденного огляду, прогулянок, гігієнічних процедур. До полонених часто застосовували електрошокери, змушували стояти довгий час у нерухомому положенні, часто в стресових умовах чи болючих позах. Так, спостерігачі зафіксували випадки, коли українських військовополонених примушували взимку стояти босоніж на вулиці. Часом росіяни примушували полонених стояти в камері нерухомо протягом цілого дня. Від таких знущань у потерпілих часто набрякали ноги та починалися проблеми з руховими функціями. Деякі зі звільнених військових досі долають наслідки такого поводження в полоні.

У різних установах, де тримали українських військовополонених, їх змушували вчити та співати російські пісні, декламувати російські вірші, розповідати анекдоти чи імітувати звуки тварин.

Опитані звільнені військові також розповіли про практики позбавлення сну. Для цього цілу ніч з гучномовців у камері могла гучно лунати російська музика або різні звуки. Утримуваних у камері змушували рахувати по колу протягом усієї ночі, щоб вони не засинали.

Понад половину опитаних військових розповіли про пережите сексуальне насильство, зокрема спроби зґвалтування, погрози кастрацією, під’єднання струму до геніталій та примусове оголення задля пошуку підозрілих на російський погляд татуювань.

Спостерігачі задокументували також один випадок смерті українського військовополоненого в утриманні. Згідно з доповіддю, він помер від перенесених катувань та відсутності належної медичної допомоги.

Проблеми з доступом до медицини та неналежні умови утримання загалом відзначають майже всі опитані. Так, опитані, яких утримували в п’ятьох різних закладах, повідомили, що через відсутність належних санітарних умов та лікування в тих місцях поширився туберкульоз. 

Під час утримання в полоні всі опитані українські військові значно втратили вагу, дехто – майже половину від того, що важив до полону. Спостерігачі зафіксували, що в частини звільнених військових і досі помітні фізичні ушкодження, як-от набряклі ноги. Опитані також розповіли про психічні наслідки російських тортур: розлади сну, депресію, ПТСР, розлади адаптації.

Моніторингова місія також зафіксувала декілька спроб самогубства полонених у російському полоні. Як зазначили свідки, такі випадки зазвичай закінчувалися побиттям того, хто намагався це зробити.

Згідно з положеннями Женевських конвенцій, сторона, яка захопила полоненого, має повідомити про це його сім’ю та надалі забезпечити їхню комунікацію. Росія ігнорує і ці міжнародні вимоги. Часто українських військовополонених утримують без зв’язку із зовнішнім світом загалом. 

Деяким полоненим дозволяли надсилати листи, однак рідні отримували їх із затримуванням часом до пів року. Семеро з опитаних звільнених військовополонених розповіли, що їхні родини не отримали жодного листа, які вони їм надсилали з полону.

Часто росіяни надавали полоненим шаблон листа – нічого окрім зазначеного не можна. Полоненим забороняють розповідати, зокрема, про те, де їх утримують, про стан їхнього здоров’я чи умови утримання. 

Один з опитаних колишніх полонених розповів, що написав дружині в листі, що як вона його більше не побачить, то він помер у російському полоні. Натомість жінка отримала іншого листа, у якому йшлося, що її чоловік у полоні та з ним усе добре. Лист був підписаний іменем її чоловіка, однак написаний не його рукою, зазначив опитаний.

Спостерігачі місії ООН зазначають, що зібрані нині факти підтверджують раніше встановлені практики поводження з українськими військовополоненими. Російські військові, спецслужбовці, силовики продовжують катувати українських військовополонених, страчувати та утримувати в нелюдських умовах. 

Водночас Росія не надає міжнародним спостерігачам доступу до закладів утримання полонених та відмовляється від співпраці. 

Так, 21 січня 2024 року в Бєлгородській області розбився російський літак. Влада РФ стверджувала, що на борту були українські військовополонені, яких везли на обмін. Спостерігачі не змогли отримати від Росії належних підтверджень цього факту. Водночас, з огляду на масштаб та обставини інциденту, місія ООН наголошує на потребі негайного, неупередженого та ретельного розслідування випадку.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора України повідомив про страту щонайменше 45 українських військових з листопада 2023 року. За цими фактами відкрили 19 кримінальних проваджень.

Зростання випадків убивств військовополонених може свідчити про зміни в російській політиці ведення війни, зазначив керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов. За його словами, така кількість страт може також вказувати на систематичність дій російської армії та влади загалом, що може становити злочин проти людяності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter