За зґвалтування неповнолітніх дівчат екскерівнику дитячого табору у Львові загрожує 15 років в’язниці

Дата: 22 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці передали на розгляд суду обвинувальний акт щодо 46-річного львів’янина, екскерівника дитячого табору, якого підозрюють у розбещенні та зґвалтуванні неповнолітніх дівчат. 

Про це повідомили в Нацполіції у Львівській області. 

Чоловік у суді під час обрання запобіжного заходу у вересні 2020 року. Фото: Нацполіція

Львів’янин був керівником одного з офіційно не зареєстрованих молодіжних таборів. Про ймовірні злочини дізналися, коли минулого року до правоохоронців звернулась одна з жертв чоловіка.

Упродовж 2003–2018 років, як повідомляють медіа, чоловік працював координатором зовнішніх зв’язків НВК “Школа-гімназія святої Софії” у Львові. У своєму кабінеті в школі він наказував школяркам роздягатися, після чого оголював свої статеві органи й торкався ними до дівчат. У такий спосіб, як розповідали жертви зловмисника, він нібито карав їх за погану поведінку. Одна зі школярок розповіла, що львів’янин неодноразово її ґвалтував.

“Чоловік, представляючись вірянином християнської церкви, ходив по школах і залучав дітей до участі в очолюваній ним молодіжній організації, умів справити гарне враження й на батьків дітей. Він знаходив підхід до священників та меценатів і таким чином збирав одяг, іграшки, солодощі для благодійних справ, але й використовував ці речі для своїх майбутніх жертв”, – розповідала журналістам видання “Ратуша”  заступниця начальника відділу слідчого управління поліції Львівщини Мирослава Степанюк.

Костел Усіх Святих і монастир бенедиктинок, у якому працює школа святої Софії. Фото: з відкритих джерел

Загалом під час слідства правоохоронці допитали п’ятьох жінок, які наразі є повнолітніми. Чоловіка вважають причетним до 147 епізодів сексуального насильства, зокрема зґвалтувань та інших дій. 

Наразі підозрюваний перебуває в СІЗО, де кілька разів намагався вчинити самогубство. Наприкінці 2020 року захисниця чоловіка подавала клопотання до суду, щоб її клієнта скерували до психіатричної клініки на лікування, однак цього не зробили. 

Нагадаємо, що на початку минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи й статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за такі злочини.

Водночас, як зазначають експерти, виключно посилення покарання за подібні злочини не вистачить для того, щоб уберегти дітей від сексуального насильства. Журналістка ZMINA поспілкувалась із фахівцями в цій галузі та докладно розповіла про ризики запровадження реєстру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter