За всі роки окупації Криму “суди” отримали понад сотню справ “про наклеп” – правозахисник

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

З початку тимчасової окупації Криму в окупаційні “суди” надійшло понад сотню справ за статтею про “наклеп”.

Про це Крим.Реалії повідомив експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

Олександр Сєдов

За його словами, до вироків дійшли близько 20 справ.

“З цих 20 вироків практично всі виправдувальні. У двох справах були штрафи – близько 10–15 тисяч рублів”, – розповів Сєдов.

Він пояснив, що найчастіше в Криму такі справи стосуються критики російської влади.

“Якщо це критика уряду або, не дай бог президента, тоді застосовуються нові статті, як “образливі висловлювання на адресу президента” або такі формулювання, як “розпалювання ворожнечі до соціальної групи уряду”, що з точки зору прав людини є абсолютною маячнею. А якщо критика стосується конкретного представника рівня найнижчої ланки, але це все-таки представник влади, то стаття дуже зручна для застосування – “наклеп”, – зауважив правозахисник. 

Нагадаємо, 5 серпня ZMINA повідомляла про затримання ялтинської активістки Людвіки Пападопулу на адміністративному кордоні Криму з материковою частиною України. За словами адвоката Олексія Ладіна, причиною затримання стало те, що Пападопулу нібито перебуває в розшуку, і в неї взяли підписку про невиїзд. 

6 серпня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” виніс рішення з обмежувальними заходами щодо Людвіки Пападопулу, яку звинуватили в “наклепі”.

Публічних коментарів російських силовиків з приводу ситуації з Пападопулу не було.

Нагадаємо, що 4 лютого 2021 року російські силовики проводили обшук у ялтинської активістки Людвіки Пападопулу  в рамках кримінальної справи про «наклеп у ЗМІ або в інтернеті» (стаття 128.1 частина 2 Кримінального кодексу Росії).

 

Людовіка Пападопулу

Під час обшуку у жінки вилучили комп’ютерну техніку та телефон. Після Пападопулу викликали на допит як свідка у цій кримінальній справі.

Відомо, що кримінальну справу незаконне “Головне слідче управлінням Слідчого комітету РФ в Криму” порушило влітку 2020 року за клопотанням “начальника” “Судового департаменту Криму” Керима Акуєва. Приводом став допис в фейсбук-групі “Дошка ганьби чиновників Криму” від 12 серпня 2019 року, де йшлося про захоплення санаторію “Парус” в Ялті, до якого, за словами місцевих жителів, мали відношення люди Акуєва. Акуєв розцінив у цьому дописі ознаки наклепу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter