За воєнні злочини проти дітей унаслідок російського вторгнення в Україну засудили понад 30 людей

Дата: 01 Червня 2024
A+ A- Підписатися
В Україні за воєнні злочини проти дітей під час повномасштабного російського вторгнення засудили вже 31 особу, ще 54 людям повідомили про підозри.
 
Про це поінформували в Офісі генерального прокурора України.
 
Фото: Depositphotos

“До суду скеровано обвинувальні акти щодо вчинення 5 726 злочинів проти дітей. Засуджено за такі злочини 2 009 осіб. Розслідується понад 3 800 воєнних злочинів, вчинених проти дітей в ході агресії РФ. За результатами розслідування 54 особам повідомлено про підозру, 31 особу засуджено”, – йдеться у повідомленні.

Також впродовж 2023 та 4-х місяців 2024 року ювенальні прокурори захистили права 13 862 дітей. Близько чверті з них постраждали від війни.

В ОГП зазначили, що прокурори Департаменту Офісу генпрокурора щодо захисту інтересів дітей не припиняють роботу як із протидії злочинам проти неповнолітніх, так і щодо запобігання дитячій злочинності.

“Окрема увага – боротьбі зі злочинами проти статевої свободи та недоторканості дітей. За вказаний період зареєстровано 1 022 кримінальних провадження цієї категорії. 270 осіб засуджено. Дані щодо 727 осіб внесено до “реєстру педофілів”, – додали в Офісі генпрокурора.

В ОГП нагадали, що минулого року стартував пілотний проєкт імплементації Стандартів правосуддя, дружнього до дитини. Це нові підходи, які включають: спеціалізацію фахівців, які працюють з дітьми; залучення професійних психологів; мінімізацію кількості опитувань (допитів) та їх проведення у комфортних для дитини умовах; особливі техніки процесуального інтерв’ю замість допитів та інші заходи, спрямовані на уникнення повторної травматизації дитини.

Реалізація “пілоту” в шести регіонах України дала позитивні результати, тож цього року ухвалили рішення поширити проєкт ще на шість областей.

Триває процес обладнання спеціальних приміщень для участі дітей у кримінальному процесі: відкриті 12 центрів за моделлю “Барнахус” та 85 “зелених кімнат”.

Прокурори також працюють над зміною підходу до дітей, які перебувають у конфлікті з законом, з репресивного на відновний. Зокрема розширюють застосування форм відбування покарання у вигляді громадських робіт (в музеях, бібліотеках, ветеринарних клініках тощо).

Загалом за 2023-й та 4 місяці 2024 року застосовані відновні підходи до 322 дітей.

Нагадаємо, з кінця лютого 2022 року і по червень поточного року російські окупанти вбили в Україні щонайменше 550 дітей, також відомо про 1354 поранених дітей.

Раніше ZMINA повідомляла, що на початку травня у Черкасах запрацював міждисциплінарний центр для комплексної допомоги дітям, які постраждали від насильства або стали його свідками. Його створили за міжнародною моделлю “Барнахус” – тут проводять співбесіди з дітьми, здійснюють медичний огляд для цілей судової медицини, надають всебічну оцінку й усі необхідні терапевтичні послуги від відповідних спеціалістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter