За вісім місяців війни громадянство в Росії під фактичним примусом отримали 300 тисяч українців

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Росії, куди насильно вивозять мешканців окупованих українських територій, громадянство отримали щонайменше 300 тисяч людей. Активісти та волонтери, які допомагають українцям в РФ, кажуть, що тих фактично змушують отримувати російське громадянство, бо без документів вони не можуть отримати елементарні послуги. 

До такого висновку дійшли журналісти російського видання “Медіазона”. 

Фото: Paola Chapdelaine / Hans Lucas

Дані про кількість отриманих українцями російських паспортів знайшли в офіційних документах тамтешнього МВС. 

В окупованому Криму Росія роздає власні паспорти з 2014-го, а в ОРДЛО – офіційно з 2019-го. Саме тоді Путін підписав указ, яким спростив цей процес спочатку мешканцям окупованих Донеччини та Луганщини, а потім і для мешканців підконтрольного українському уряду Донбасу. Вже цього року до документа внесли зміни, й спрощено російське громадянство змогли отримувати вже мешканці окупованих територій Херсонської та Запорізької областей. 

Заяви від українців офіційно мали б розглядати не довше ніж три місяці.

Як пояснюють російські журналісти, до початку повномасштабного вторгнення українці були лідерами серед іноземців, які набували російського громадянства. До прикладу, торік половину всіх нових паспортів видали саме українцям, і лише потім з великим відривом ішли громадяни Таджикистану, Казахстану, Вірменії та інших країн.

За твердженням російської влади, з 2016 до 2020 року російське громадянство отримали майже мільйон українців, серед яких мешканці Луганщини та Донеччини. Торік Росія незаконно провела вибори до власної Держдуми на окупованих українських територіях, і деяких учасників так званого волевиявлення спочатку везли на отримання російського паспорта, а потім на дільниці. 

Цього року, за даними російських посадовців, кількість українців, які бажали отримати паспорт, до літа різко скорочувалась, а потім знову зросла. Водночас різниці з цифрами, як пояснюють журналісти, можуть бути пов’язані, зокрема, з тим, що, анексувавши українські території, Росія автоматично вважає українців, які залишилися жити в окупації, власними громадянами. 

“З жовтня нові російські паспорти для українців стали винятком із правил. З одного боку, згідно з путінськими законами, українці, які живуть на окупованих територіях, більше не вважаються іноземцями, а отже паспорт не можна видавати на підставі отримання громадянства. З іншого боку, всі громадяни Росії зобов’язані отримати свій перший паспорт у 14 років. Українці з жовтня потрапили до рідкісної категорії тих громадян РФ, хто вже дорослий, але чомусь досі не має паспорта”, – кажуть дослідники.

Особлива ситуація, за словами журналістів, склалася в окупованому Криму. Так, до кінця жовтня на півострові з’явилося майже 130 тисяч охочих отримати паспорти РФ. Активістка Наталія, яка допомагає українцям у Росії та на окупованих нею територіях, каже, що нині в Криму багато тих, хто втік з, наприклад, Херсонщини. 

“Часто їм відмовляють у будь-якій медичній та соціальній допомозі без (російських. – Ред.) паспортів. Наприклад, сім’ю з маленькою дитиною перевезли до Криму, дитина захворіла – щоб отримати медичну допомогу для дитини, треба отримати російський паспорт. Те саме мені розповідала жінка з онкологією… Також є ті, хто був вивезений до звільнення Херсона. Всі вони без паспортів опиняються в дуже тяжкому становищі, і їх змушують у такий спосіб отримувати паспорти”, – розповідає жінка. 

Нагадаємо, що, за словами президента Володимира Зеленського, від початку повномасштабного вторгнення Росія депортувала з України 2 мільйони людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter