За всі роки російської агресії кримська прокуратура зареєструвала понад 3200 кримінальних справ

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Загальна кількість зареєстрованих кримінальних проваджень за всі роки російської агресії понад 3200 справ.

Про це повідомив Віталій Секретар, перший заступник керівника Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Правозахисниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник та Віталій Секретар

Віталій Секретар пояснив, що багато з цих проваджень мають ознаки магістральних.

“Могло розпочинатись одне кримінальне провадження за фактами широкомасштабного знищення та привласнення майна. Але це не означає, що стосується одного об’єкта. Досліджується весь масив питань, які виникали з майном”, – сказав Віталій Секретар. 

Він також пояснив, що Прокуратура АРК розслідує кримінальне провадження депортації цивільного населення з Криму до інших регіонів РФ.

“Це одне кримінальне провадження. Але щойно прокуратура встановлює потерпілого та “суддю”, який видворив громадянина України з української території, прокурори виділяють з цього кримінального провадження цю людину в окрему справу”, – додав Віталій Секретар.

За його словами, прокуратура автономії скерувала понад 550 обвинувальних актів, а українські суди вже ухвалили 107 вироків.

Прокурори кваліфікують кримінальні справи, зокрема, за статтями про державну зраду, зазіхання на територіальну цілісність України, незаконні  обшуки в будинках громадян України на півострові, розслідують колабораційну діяльність та злочини пропагандистів.

Крім того, Віталій Секретар згадав, що велику кількість непотрібної паперової роботи прокурорам та слідчим додали так звані правки Лозового, щоб “урятувати” строки досудового розслідування, які були обмежені. Він шкодує, що Верховна Рада роками не скасовувала цих правок.

Він також звернув увагу на проблему браку кількості суддів першої інстанції в Україні та перевантаження українських судів кримінальними справами.

“Ми от листуємося з одним судом про відновлення розгляду справ, що були в херсонських судах, і ми днями отримали відповідь від нього, що “в нас 11 тисяч справ і ми не можемо дійти до ваших справ”. Судді фізично не можуть розглянути таку велику кількість справ”, – розповів Віталій Секретар.

Він також звернув увагу, що багато суддів не вивчали міжнародного права. Також відсутня практика розгляду воєнних злочинів.

“Кожна справа, що стосується воєнних злочинів, – це боротьба за цей процес. Інколи важко пояснювати. У 2023 році з’являлися питання: “Чому йдеться про воєнний злочин у Криму, якщо на півострові немає війни?” Дехто реально не усвідомлює, що питання окупації – це збройний конфлікт”, – додав Віталій Секретар. 

Перший заступник керівника прокуратури автономії відзначив роль громадянського суспільства, яке організовує навчальні програми для суддів, що хочуть навчитися міжнародного права.

“Є такі судді, які хочуть навчитися, і вони пишуть якісні вироки. Ти читаєш вирок і розумієш, що це обґрунтований документ і висококваліфікована юридична оцінка. Утім, на цьому не треба зупинятися”, – прокоментував Віталій Секретар.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

19 лютого 2024 року Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що затримування з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter