За вісім місяців повномасштабної війни росіяни пошкодили або зруйнували в Україні понад пів тисячі об’єктів культурної спадщини

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 26 жовтня у Міністерстві культури та інформаційної політики верифікували щонайменше 552 об’єкти, які пошкодили російські окупанти під час повномасштабної війни в Україні.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Музей Сковороди після російського обстрілу. Фото: ДСНС

З початку повномасштабного військового вторгнення російські окупанти пошкодили чи зруйнували низку об’єктів культурної спадщини, культурних інституцій та релігійних споруд. З них – 171 пам’ятка, 146 об’єктів цінної історичної забудови, 58 монументів та творів мистецтва, 44 музеї.

“Сумна статистика пошкоджень та руйнувань об’єктів культурної спадщини та культурної інфраструктури продовжує зростати. Станом на 26 жовтня МКІП верифікувало 552 епізоди пошкоджень та руйнувань. За інформацією від обласних адміністрацій, загалом ушкоджень зазнали майже 1000 об’єктів культурної інфраструктури. Крок за кроком ми верифікуємо та доповнюємо ці дані, насамперед в частині культурної спадщини”, – сказала заступниця міністра Катерина Чуєва

Вона зауважила, що ступінь руйнувань об’єктів потребує додаткового вивчення, наразі бракує інформації, зокрема, з тимчасово окупованих територій.

Чуєва наголосила, що проводиться робота в напрямку реставрації та консервації зруйнованих пам’яток культури, зокрема й завдяки підтримці партнерів.

Нагадаємо, що напередодні Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури підтвердила пошкодження внаслідок повномасштабного російського вторгнення 204 об’єктів в Україні. 

Із загальної кількості об’єктів 87 – це релігійні, 13 музеїв, 38 історичних будівель, 38 будівель, присвячених культурній діяльності, 18 пам’ятників, а також 10 бібліотек.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter