За розгін акції протесту в Херсоні винуватцям світить до 12 років за ґратами

Дата: 27 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

За фактом розгону російськими військовими акції протесту 27 квітня в Херсоні відкрили кримінальне провадження. 

Про це повідомили в Херсонській обласній прокуратурі. 

Застосування російськими військовими сльозогінного газу проти людей у Херсоні

Акцію, що відбувалася на площі Свободи, в місцевих групах у соцмережах анонсували ще за два дні до проведення. Її метою було висловлення невдоволення ідеєю загарбників провести в регіоні так званий “референдум”.

Мітинг відбувався на тлі появи останніми днями новин про захоплення будівлі Херсонської міськради та представлення так званих “керівників” міста – колишнього мера та депутата “Партії регіонів” Володимира Сальда та його водія Олександра Кобеця

Російські військові 27 квітня їздили центром Херсона на машині з гучномовцем та наказували людям розійтись, а після цього почали використовувати проти них світлошумові гранати та сльозогінний газ.

За даними депутата Херсонської облради Сергія Хланя, поранення внаслідок розгону отримали, зокрема, 71-річна жінка, в якої діагностували опік грудної клітки та розрив легені, та 50-річний чоловік, який зламав ногу. Дехто отримав хімічні опіки очей. За даними правоохоронців, загалом постраждали четверо осіб. 

Медики надають допомогу постраждалій людині

Провадження щодо подій у Херсоні відкрили за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

“Вказані дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти”, – зауважують у прокуратурі. 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Як відомо, у відповідь на тимчасову окупацію Херсонщини мешканці регіону періодично виходять на акції протесту. Відбуваються вони не тільки в Херсоні. Не лякають людей ані сльозогінний газ, ані світлошумові гранати, ані стрілянина. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter