За рік українці скоротили використання пластикових пакетів на 40–90% – уряд

Дата: 25 Січня 2023
A+ A- Підписатися

За рік дії рішення встановити мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети українці зменшили їх використання на 40–90%. 

Про це розповів перший заступник міністра економіки України Денис Кудін

Фото: pixabay.com

Дані отримали з дослідження Асоціації рітейлерів України.

Дослідники кажуть, що зі зменшенням використання пластикових пакетів українці більш ніж удвічі збільшили споживання біорозкладних. Ще торік в уряді казали, що щороку кожен українець використовує близько пів тисячі поліетиленових пакетів, тоді як у ЄС цей показник не доходить і до сотні на людину.

“У деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13–15 разів”, – каже Кудін. 

Зростання цін закупівлі пластикових пакетів, як вважають в уряді, простимулювало виробників модернізувати свої процеси та розвинути виробництво біорозкладних. 

Безоплатно розповсюджувати надтонкі пластикові пакети в Україні можна було до 1 січня 2023-го.

Нагадаємо, що Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. Серед країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя Україна перебуває на дев’ятому щаблі. Перероблюють у країні лише 3,2% відходів, а велику їхню частку становлять тверді побутові відходи, сільськогосподарські відходи, зокрема добрива з полів та пестициди.

До початку повномасштабного вторгнення росіян понад чверть українців вважала проблему екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз згадували лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter