За результатами виборів в Ісландії вперше в історії жінок-депутаток в парламенті більше, ніж чоловіків

Дата: 26 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Підрахунок голосів на парламентських виборах в Ісландії підтвердив збереження правлячими партіями більшості. Вперше в історії цієї країни до парламенту увійде більше жінок-депутаток, ніж чоловіків – 33 проти 30.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на суспільний мовник RÚV.

Фото: ruv.is

Парламент Ісландії – Альтинг – формально вважається найстарішим у світі. Він функціонує з 930 року, за винятком перерви у ХІХ сторіччі. Жінки у найвищому законодавчому органі цієї країни тепер складатимуть понад 52%.

Це перший прецедент не тільки для Ісландії, а й для Європи. До цього Швеція займала перше місце за представництвом жінок у парламенті, де депутатки складають 47%.

Спершу соцопитування прогнозували, що в Альтинг пройдуть дев’ять політсил. Правлячим партіям прогнозували сумарно 39 мандатів. За фінальними цифрами, вони отримали 37 місць з 63.

Переможцем виборів стала правоцентристська Прогресивна партія – вона отримала на 5 місць більше, загалом 13, наростивши свою підтримку. Найбільше мандатів матиме Партія незалежності, яка підтримує інтереси бізнесу – 16 місць.

Водночас партія лівого захисника навколишнього середовища, прем’єр-міністра Ісландії Катрін Якобсдоттір втратила три місця, отримавши 8 мандатів.

Соціалісти не набрали необхідної більшості й не отримують жодного мандату.

Перед виборами лідери коаліційних сил заявили, що якщо збережуть більшість, то обговорять продовження співпраці.

Нагадаємо, під час місцевих виборів в Україні минулого року, політичні партії загалом дотрималися 40-відсоткової гендерної квоти на занесення жінок до списків, завдяки чому жінки посіли від 20 до 30% місць у місцевих радах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter