За публічну нецензурну лайку у Вірменії тепер можна отримати штраф або до трьох місяців за ґратами

Дата: 02 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Вірменії на позачерговій сесії Національних зборів ухвалили закон, який криміналізує вживання нецензурної лексики. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Будівля Національних зборів Вірменії. Фото: Вікіпедія

До Кримінального кодексу країни додали статтю “тяжка образа”, під якою вважають нецензурну лайку або образу гідності людини “в інший вкрай непристойний спосіб”. Покарання за такі дії передбачили у вигляді штрафу у розмірі від 100 тисяч до пів мільйона драмів, що дорівнює приблизно понад 27 тисячам гривень.

Якщо лайка була публічною, або її висловлювали у мережі Інтернет, або вона була обумовлена громадською діяльністю особи, штраф становить від пів мільйона до одного мільйона драмів. Якщо “тяжка образа” повторювалась періодично на адресу однієї особи, то сума штрафу зросте до 1–3 мільйонів драмів. За повторне порушення також передбачили арешт на термін від одного до трьох місяців.

Під публічною діяльністю, як пояснили журналісти, мають на увазі виконання службових обов’язків, держслужбу, громадську або політичну діяльність, публіцистичну діяльність, а тому суворіше покарання передбачили фактично за образи на адресу політиків, держслужбовців та журналістів.

Голова парламентської комісії з державно-правових питань Володимир Варданян. Фото: Armenia Today

Десять років тому у Вірменії декриміналізували образу та наклеп. Однак, на думку голови парламентської комісії з державно-правових питань Володимира Варданяна, зараз ситуація змінилася, бо в соціальних мережах образ стало більше. За його словами, депутати криміналізували не образи і наклеп, а нецензурну лайку. Законопроєкт, нібито, буде грати стримуючу роль.

Кримінальний кодекс, до якого внесли зміни, буде чинним до 2022 року. Після цього набуде чинності новий кодекс. Варданян сподівається, що на той час рівень нецензурної лайки знизиться і необхідність вносити ці зміни в новий кодекс відпаде.

Під час обговорення депутати Національних зборів порушували питання, пов’язані з визначеністю законопроєкту, адже лайка – дуже широке поняття. У відповідь на це представник правлячої фракції Микола Багдасарян процитував значення слова “лайка” зі словника.

В Україні за нецензурну лайку у громадських місцях, яку кваліфікують за статтею “Дрібне хуліганство”, можна отримати покарання у вигляді: 

  • штрафу від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • громадських робіт на строк від 40 до 60 годин;
  • виправних робіт на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку;
  • адміністративного арешту на строк до 15 діб.

Нагадаємо, що минулого року за рівнем свободи преси серед 180 країн світу Вірменія посіла 61-ше місце, опинившись майже на тому ж рівні, що і Грузія, Польща та Хорватія. Водночас експерти висловлювали стурбованість з приводу судових процесів проти вірменських журналістів, а також через залучення служб безпеки країни до боротьби з дезінформацією. Окрім цього, влада Вірменії ухвалювала закони, що стосуються сфери ЗМІ, без попереднього обговорення з громадянським суспільством та журналістами, а тому ухвалення цих документів також викликало тривогу у фахівців. 

Раніше ZMINA розповідала, чому після закінчення активної фази бойових дій навколо Нагірного Карабаху Вірменії загрожує згортання реформ та тиск на громадянське суспільство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter