За понад рік повномасштабної війни окупанти пошкодили або зруйнували більш ніж 1550 медзакладів в Україні

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну окупанти пошкодили або зруйнували 1 554 медичних заклади. Найбільше постраждала медична інфраструктура Харківщини, Херсонщини, Донеччини, Миколаївщини та Київщини. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Зруйнована російськими обстрілами лікарня у Гуляйполі. Фото: ДСНС

За даними МОЗ російські снаряди, ракети та бомби пошкодили вже 1 370 медзакладів та ще 184 об’єкти були зруйновані вщент.

“Вже понад рік повномасштабної війни російська армія продовжує прицільно нищити українську інфраструктуру, завдавати ракетних обстрілів та бити по мирних містах і цивільному населенню… Найбільших втрат зазнала медична інфраструктура Харківської, Херсонської, Донецької, Миколаївської та Київської областей“, – пишуть у міністерстві.

Водночас, попри постійні бомбардування, станом на червень 2023 року вже повністю відновили 301 медзаклад та ще 332 медичні об’єкти – частково.

Крім того, що росіяни обстрілюють медичну інфраструктуру на підконтрольній Україні території, вони також часто вдаються до шантажу медпрацівників на окупованих територіях. Зокрема, як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, нещодавно у тимчасово захопленій Кам’янці Запорізької області окупанти оголосили про закриття поліклініки, більшість працівників якої відмовилися від отримання паспорта РФ.

 “У населеному пункті Кам’янка Запорізької області на початку 2023 року окупанти шантажували працівників Центру первинної медико-санітарної допомоги, що у разі відмови від отримання паспорта РФ грошове забезпечення буде знижено на 60 відсотків. Оскільки більшість працівників відмовились від отримання документів, загарбники повідомили про закриття лікувального закладу“, – поінформували у Генштабі.

Нагадаємо, на початку червня поточного року російські військові обстріляли Гуляйполе Запорізької області, внаслідок обстрілу зруйнована лікарня, загинули двоє працівників закладу.

Крім того, у травні російські війська вбили чотирьох цивільних, обстрілюючи місцеву лікарню  Авдіївки на Донеччині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter