За понад рік на західних кордонах України оформили 65 тисяч автомобілів з гуманітаркою

Дата: 18 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку запровадження воєнного стану за майже 450 днів до України доправили понад 65 тисяч автомобілів з матеріальними засобами.

Про це розповіли у МВС. 

Фото: АрміяInform

Посадовці відзначають, що ці вантажі – як допомога від міжнародних партнерів, так і гуманітарка, яку з перших днів везуть до України волонтери та активісти.

“Гуманітарна допомога з-за кордону почала надходити в Україну вже з другого дня повномасштабного вторгнення РФ… Кожна партія такого вантажу – це внесок у нашу Перемогу над ворогом, підтримка для наших захисників та усього народу України”, – кажуть вони. 

Торік, щоб спростити процедуру ввезення таких товарів з-за кордону, уряд дозволив ввозити товари для військових за декларативним принципом і відніс їх до гуманітарної допомоги. 

Разом з цим нардепи ухвалили закон, яким доповнили Кримінальний кодекс статтею про “незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”. Вже за кілька днів, як кажуть експерти, ця стаття стала інструментом для правоохоронців, завдяки якому можна переслідувати волонтерів. 

ZMINA детально розповідала про п’ять показових справ, коли волонтери потерпали від провокацій з боку правоохоронців. 

Нагадаємо, що вже багато років поспіль військові, волонтери, добровольці, громадські організації та Омбудсман є лідерами довіри українців. Їм довіряють більше, ніж Верховній Раді або уряду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter