За півтора місяця в тимчасово окупованому Криму склали 36 антивоєнних протоколів

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

З 4 березня до 18 квітня на території тимчасово окупованого Криму та м. Севастополя російські силовики склали 36 протоколів за статтею про дискредитацію російських збройних сил.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес” за підсумками аналізу судової практики на території півострова.

За інформацією видання, з 36 випадків лише одну справу повернули до незаконної “поліції” для усунення недоліків і одна справа перебуває на стадії розгляду, а в усіх інших рішення “суду” мали обвинувальний характер.

“Кримський процес” точно встановив, що в 10 випадках справи складено за публікації в соціальних мережах, щонайменше в семи випадках – за одиничні пікети чи “демонстрування” антивоєнних плакатів. Щонайменше трьох кримчан оштрафовано за усні висловлювання на тему війни.

Видання звертає увагу на випадок притягнення до відповідальності за особисте повідомлення, надіслане в месенджері.

За підсумками аналізу “Кримський процес” дійшов висновку, що процеси за статтею про дискредитацію окупаційних збройних сил РФ мають низку ознак єдиного, систематичного та політично мотивованого переслідування з грубими та численними порушеннями основних стандартів доступу до справедливого правосуддя – принципів публічності, змагальності сторін та неупередженості судового розгляду.

Напередодні ZMINA детально розповіла про нову практику РФ масових затримань учасників мирних зібрань. 

За даними Кримської правозахисної групи, протягом 2021 року незаконні “суди” на півострові ухвалили 120 постанов про обмеження права на мирні зібрання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter