За пів року мовний омбудсман отримав 1062 звернення від громадян

Дата: 04 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У першому півріччі 2024 року уповноважений із захисту державної мови отримав вдвічі менше звернень громадян про порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, ніж за аналогічний період минулого року. Так, цьогоріч за 6 місяців надійшло 1062 звернення, а за півріччя минулого – 2020.

Про це йдеться на сайті мовного омбудсмана. 

Фото: “Полтавська хвиля”

“Зменшення кількості звернень громадян щодо порушення Закону про державну мову говорить про часткове покращення мовної ситуації в окремих сферах. Особливо це помітно в інтернет-просторі, обслуговуванні та медіа. Натомість структура порушень у регіонах суттєво змінюється, і на це впливають як регіональна мовна політика, мовна свідомість громадян, так і доступність до інформації та послуг державною мовою”, – зауважив Тарас Кремінь

Зокрема, 297 звернень (29% від загальної кількості усіх звернень) стосувалися відсутності стартової української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 160 (15%) – порушень під час обслуговування, 72 (7%) – у сфері надання інформації про товари й послуги.

Також громадяни скаржилися на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами. За півріччя 2024 року надійшло 136 таких звернень (13%).

Станом на 30 червня громадяни надіслали 78 звернень (7%) щодо порушень мовного законодавства у сфері освіти та науки, з них 38 стосуються освіти дорослих.

Крім того, надійшло 65 звернень, що стосуються порушень у сфері охорони здоров’я (під час надання послуг окремими лікарями у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також про отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою).

44 звернення (4%) стосувалися порушень мовного закону в органах влади.

Найбільше повідомлень стосувалися порушень у Києві (365 звернень), Одеській (203), Харківській (98), Дніпропетровській (93), Київській (42) областях.

Також 26 звернень має Запорізька область, 20 – Полтавська, 18 – Миколаївська, по 17 – Львівська та Чернігівська, 12 – Житомирська, 11 – Вінницька та Донецька, 9 – Кіровоградська, 8 – Сумська, 7 – Закарпатська, 6 – Хмельницька, по 4 – Тернопільська та Чернівецька, 3 – Івано-Франківська, по 2 – Черкаська та Волинська. З Луганської та Херсонської областей звернення не надходили.

 Кремінь додав, що вперше за роки війни, дії Закону та функціонування секретаріату уповноваженого стає помітною як позитивна статистика, так і стала тенденція в переході громадян держави на українську, відмова від застосування недержавної у приватному (домашньому) спілкуванні, а також високий запит суспільства на українську незалежно від сфери чи регіону. 

За результатами розгляду скарг мовний омбудсмен провів державний контроль та оштрафував порушників.

Нагадаємо, що у червні активісти добровільного руху “Простір свободи” представили порадник під назвою “Як захистити право на мову?”. У ньому представлені алгоритми дій у разі виявлення порушень закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у різних сферах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter