За період повномасштабної війни з РФ окупанти викрали 30 мерів українських міст

Дата: 31 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, окупанти викрали 30 мерів українських міст. Семеро з них досі вважаються зниклими безвісти.

Про це голова Асоціації міст України Віталій Кличко повідомив виданню The Spiegel.

Фото з відкритих джерел

“Мери були цілями всюди. Росіяни намагалися заарештовувати мерів і різними методами примушувати їх до співпраці”, – зазначив міський голова столиці.

За його словами, уряд не дав чіткої відповіді місцевим чиновникам, чи покидати їм своє місто в разі потенційної окупації, чи ні.

“Ситуація була важка: якщо ти залишишся зі своєю громадою, ти зрадник… Ми кілька разів зверталися до уряду з проханням дати вказівки: залишитися чи евакуюватися? Але чіткої відповіді ми не отримали”, – додав Кличко.

Наразі загальну кількість викрадених російськими військовими цивільних українців оцінити складно, але, наприклад, у “Центрі громадянських свобод” вважають, що окупанти вивезли не менше двох тисяч цивільних та ще тисячу ув’язнених. Ці люди перебувають у 70 місцях позбавлення волі у Росії та на окупованих нею територіях.

Раніше ZMINA повідомляла із посиланням на доповідь Омбудсмана, з 24 лютого українські правоохоронці відкрили 1 984 кримінальні провадження за фактами викрадення та незаконного позбавлення волі громадян України російськими військовими або представниками окупаційних адміністрацій.

Автори доповіді нагадують, що до повномасштабної війни росіяни незаконно утримували понад 127 цивільних на території окупованого Криму або Росії. На території терористичного утворення “ДНР” утримували 301 заручника Кремля, а в “ЛНР” – 69.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter