За минулу добу російські окупанти вбили двох та поранили трьох цивільних жителів Херсонщини

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

27 квітня, у четвер, російські військові 61 раз обстріляли Херсонщину. Внаслідок цього загинули двоє цивільних жителів області, ще троє – дістали поранення різного ступеня тяжкості. 

Про це повідомляють Херсонська ОВА та обласна поліція.  

Фото: поліція Херсонської області

Так, за добу окупанти випустили 356 снарядів з мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіації та БПЛА.

Війська РФ скинули п’ять керованих авіабомб на село Кізомис, атакували дронами місто Берислав. Окупанти обстріляли село Одрадокам’янка, де смертельні поранення отримала 81-річна жінка. Її 73-річного чоловіка госпіталізували до лікарні з мінно-вибуховою травмою, черепно-мозковою травмою, пораненням грудної клітини та переломом стегна.

Обласний центр росіяни атакували 6 разів, випустивши по місту 39 снарядів. Через обстріли постраждали мікрорайон Корабел, ХБК, прибережні зони та передмістя. Там пошкоджені багатоквартирні та приватні будинки, у яких після серії потужних вибухів повибивало вікна та розтрощило балкони.

Фото: поліція Херсонської області

Внаслідок обстрілу прибережної зони у мікрорайоні ХБК загинув 44-річний чоловік, осколок від снаряда потрапив йому в голову.

Крім того, під час патрулювання мікрорайону Острів під ворожий артилерійський обстріл потрапив поліцейський патруль, один працівник дістав поранення.

На місцях обстрілів працювали всі профільні служби, які надавали допомогу постраждалим, працювали над фіксацією та ліквідацією наслідків атак. За минулу добу поліція відкрила 24 кримінальні провадження за фактами воєнних злочинів армії РФ на Херсонщині.

Фото: поліція Херсонської області

Крім того, у селі Мала Сейдеминуха на території приватного домоволодіння правоохоронці виявили поховання 71-річної жінки, яка загинула у вересні минулого року під час артилерійського обстрілу, коли населений пункт був окупований. Односельці поховали загиблу у її дворі.

Нагадаємо, що у ніч проти 28 квітня та вранці російські військові атакували Україну, випустивши 23 крилаті ракети X-101/X-555. 21 з них збили сили ППО. Уламки ракети на Київщині впали на житловий сектор. Інші дві поцілили у багатоповерхівку в Умані та приватний будинок у Дніпрі, внаслідок чого постраждали цивільні. Серед загиблих та поранених – діти.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter