За місяць у Білорусі за політичними мотивами затримали більше тисячі людей

Дата: 05 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Протягом березня силовики у Білорусі затримали 1139 людей за політичними мотивами. 

Про це повідомляють у правозахисному центру “Весна”. 

Найбільше затримань відбулось у Мінську – 841.  У регіонах найбільше затримували в Брестській області – щонайменше 76 випадків. За місяць правозахисники налічили також 36 затримань журналістів.

За даними “Весни”, у березні суди розглянули понад 490 адміністративних справ проти громадських активістів та протестуючих. В результаті судді наклали 395 адміністративних арештів на строк від 3 до 30 днів та 82 штрафи на суму від 2 до 200 базових одиниць. Суди також призначили арешти на 15 днів у 270 справах, а щонайменше 32 людини відправили до в’язниці на 30 днів. 

Сума всіх штрафів, накладених білоруськими судами в березні, становила 120 901 рубль. 

Нагадаємо, що нещодавно Канада, США та 17 країн Європейського Союзу підтримали створення міжнародної платформи для документування порушень прав людини в Білорусі. Згодом і Верховного комісара ООН з прав людини уповноважили створити новий мандат, щоб збирати дані про порушення прав людини в країні.

Правозахисники раніше вже випустили три доповіді про масові тортури в Білорусі, які трапилися в перші дні протестів, у серпні минулого року, і про умови утримання та поводження із затриманими. Окремо розповіли й про те, як силовики поводились із затриманими жінками, багато з яких розповідали про погрози зґвалтуванням, приниження та побиття прямо в автозаках.

Фотографія обкладинки: TUT.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter