За майже місяць з окупованої території Запорізької області росіяни випустили чотирьох людей

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Ситуація з виїздом із тимчасово окупованих територій Запорізької області погіршується, адже за три останні тижні на підконтрольні українському уряду території росіяни пропустили всього чотири людини. 

Про це розповів мер міста Іван Федоров.

Черга на блокпості у Василівці влітку. Фото: РИА Новости

Інформація про те, як росіяни всіма можливими шляхами перешкоджають тим, хто хоче покинути окуповані території, почала з’являтися невдовзі після захоплення ними частини Запорізької області.

Влітку там запровадили “перепустки” для виїзду, а тому черга ставала дедалі більшою. В очікуванні люди проводили біля КПП по декілька діб, а деякі помирали. Для тих, хто не міг проїхати через Василівку, радили використовувати альтернативні варіанти: в бік Грузії та європейських країн через Бердянськ – Маріуполь – Новоазовськ або через Крим.

Однак тепер і з цими шляхами виникли проблеми. 

“Ми бачимо тенденцію, що ускладнюється процес виїзду через тимчасово окупований Крим. Мешканці на це витрачають від чотирьох до шести діб – є проблеми з поромом, оскільки Кримський міст майже не функціонує або функціонує за своїми правилами. Якщо наші мешканці добираються до кордону РФ з Грузією або Євросоюзом, це також не гарантує їм виїзд. Приблизно 70–80% мешканців тимчасово окупованих територій не випускають з Росії”, – каже посадовець. 

Додатково з 9 січня на тимчасово окупованій частині Запорізької області заборонили переміщення між містами без спеціальної перепустки. Отримати її поки можуть лише власники комерційного транспорту, однак окупанти обіцяють надати цю можливість і приватним автівкам. 

Нагадаємо, що в Мелітополі російські загарбники активно маскуються під цивільних, зокрема для пошуку партизанів та інших членів спротиву. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter