За “дискусії на тему України” окупанти затримали у власному дворі в Криму місцевого жителя – соцмережі

Дата: 16 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму окупанти затримали місцевого жителя за “дискусії на тему України” у власному дворі.

Про це інформує Крим.Реалії з посиланням на телеграм-канал проросійського блогера Олександра Таліпова “Крымский СМЕРШ”.

За версією силових органів на півострові, чоловік “влаштував дискусії із сусідами на тему України”, під час яких “висловлювався проти проведення СВО і Так російська влада називає геноцидальну війну проти України., політики президента РФ, ображав армію”.

Як твердить формування “Крымский СМЕРШ”, що переслідує кримчан за вираження поглядів та незгоду з російською агресією або з окупацією півострова, у квартирі чоловіка “виявили українську символіку” і нібито знайшли патрони. За даними пабліка, “розв’язується питання про порушення кримінальної справи”.

Напередодні ZMINA розповіла про чергові факти переслідувань кримчан з боку окупаційної влади за вираження поглядів. 

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію або проти російської агресії. Експерти заявляють про появу в Криму спротиву російській протиправній окупації. 

Станом на 15 квітня Представництво президента України в Автономній Республіці Крим зафіксувало 737 випадків надходження матеріалів, складених за ст. 20.3.3 КпАП РФ, до незаконних “судів” на території тимчасово окупованого Криму. З них у 641 випадку так звані “судді” ухвалили постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднали до іншої справи за іншою статтею та ухвалили сукупне рішення. У 20 випадках розгляд матеріалів продовжується.

У березні 2024 року речник українського руху спротиву “Жовта стрічка” Ярослав Божко заявив, що сьогоднішній спротив на півострові може утримати якомога більшу кількість людей на ТОТ від апатії та впадання в зневіру. 

Божко прогнозує, що 2024 року Росія посилить мобілізацію кримчан та контроль за інформаційним простором в окупованому Криму, зокрема через блокування VPN-сервісів. 

Головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар під час дискусії “Десять років: Кримський спротив за завісою мовчання” висловила думку, що в реаліях тимчасової окупації громадяни України мають зберігати свою ідентичність та дбати про свою безпеку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter