За два роки великої війни режим Лукашенка в Білорусі репресував понад 1,6 тисячі людей

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Протягом двох років, що триває повномасштабне вторгнення росіян в Україну, у Білорусі влада самопроголошеного Олександра Лукашенка переслідує людей, які виступають проти співпраці білоруського та російського режимів. Правозахисники змогли дізнатися про щонайменше 1,6 тисячі білорусів, яких за цей час переслідували за антивоєнну позицію. 

Про це розповідає білоруський правозахисний центр “Вясна”. 

Лукашенко та Путін. Фото: Кремль

Потрапити до поля зору силовиків у Білорусі можна, наприклад, за вигукування гасла “Слава Україні”, виконання українського гімну, за українську символіку в соцмережах та привітання з Днем Незалежності України. Білоруські суди розцінюють такі дії як “несанкціоноване пікетування”, навіть якщо “злочин” трапився в мережі. 

Переслідують і за участь в антивоєнних акціях, наймасовіші з яких відбулися в країні ще в лютому 2022-го. Тоді всього за два дні затримали понад тисячу протестувальників, чимало з яких катували в неволі. 

“…Одну жінку відтягти я ще встигла, а другу співробітник ізолятора вивів на коридор і вдарив головою об стіну”, – розповідає про пережите одна із затриманих жінок, яка опинилась у сумнозвісному ізоляторі на Окрестіна. 

Фото: euneighbourseast.eu

Серед судових вироків правозахисники знайшли щонайменше 13, що стосуються так званих рейкових партизанів – переважно чоловіків, які виводять з ладу залізничне обладнання, щоб завадити руху російської техніки територією республіки. Засуджені за такі дії отримують величезні вироки та зазнають катувань від силовиків. 

Щонайменше трьом із тринадцяти засуджених прострелили коліна. 

Переслідують у Білорусі й тих, хто ділиться фактами переміщення російської техніки, а також тих, хто має намір воювати за Україну. Серед останньої категорії правозахисники знайшли 13 людей. 

У Білорусі тиснуть і на українців, яким закидають співпрацю з українськими спецслужбами. Так, за “агентурну діяльність” засудили щонайменше п’ятьох: Сергія Бойка, Людмилу Гончаренко, Михайла Столярчука, Дмитра Гудика, Павла Купрієнка

Ще один суд іде прямо зараз над українцем з Чернігова Андрієм Шмаєм, який працював у Вітебському облвиконкомі. Також у Гомельському обласному суді цьогоріч у закритому режимі розпочався суд над громадянкою України Наталією Захаренко, якій закидають шпигунство. 

Нагадаємо, що майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, – уродженець України. 

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter