За два роки повномасштабної війни росіяни вбили в Україні більш як пів тисячі дітей і поранили ще понад 1200 – Зеленська

Дата: 24 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

За два роки повномасштабного російського вторгнення в Україні загинули понад 500 дітей та більш як 1200 зазнали поранень. Крім того, понад 2 мільйони маленьких українців виїхали за кордон, втікаючи від війни.

Про це повідомила перша леді Олена Зеленська.

Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Дружина президента наголосила, що суспільству важливо пам‘ятати якими були ці два героїчних роки українського спротиву для дітей України.

528 дітей загинули від російських рук, куль, ракет, дронів… Щонайменше 1230 дітей зазнали поранень – у понад 330 випадках їм знадобилося протезування“, – написала Зеленська.

За даними першої леді, понад 2 мільйони українських дітей виїхали за межі країни, щоб урятуватися. 19 тисяч дітей викрала й вивезла до себе країна-агресор з тимчасово захоплених територій.

Крім того, більш як мільйон дітей в Україні навчаються повністю онлайн, тому що ворог атакує прифронтові регіони, а близько 2 тисяч шкіл досі не мають бомбосховищ.

Розв’язана Росією війна свідомо цілить у дітей. Але в них є ми — їхні дорослі. Ми боремося за них і не віддамо війні. Щодня тисячі дорослих в Україні та світі лікують, визволяють із полону, приймають у сім’ї тих, хто втратив родину, будують укриття для шкіл (зокрема, цим займається моя Фундація)“, додала перша леді.

Також через війну, яку розвʼязала Росія, в Україні народилося на третину менше малят: 187 тисяч у 2023 році проти 237 тисяч у 2021-му.

Нагадаємо, з 2013 року показники народжуваності в Україні падають приблизно на 7%, а повномасштабне російське вторгнення призвело до ще більшої кризи народжуваності.

Раніше ZMINA повідомляла, що загалом внаслідок війни та еміграції до 2030 року населення України може скоротитися з 37 до 32 мільйонів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter