За даними Генпрокуратури, лише 5% людей, які скоїли злочин у стані сп’яніння, вживали саме наркотики

Дата: 21 Липня 2021
A+ A- Підписатися

З вересня до грудня 2020 року в Україні зафіксовано 955 випадків домашнього насильства, пов’язаних із вживанням алкоголю, і лише три випадки – з уживанням наркотиків. Також статистичні дані свідчать про те, що 526 умисних тяжких тілесних ушкоджень були завдані в стані алкогольного сп’яніння, і лише два – у стані наркотичного.

Про це повідомляє видання “Дзеркало тижня” з посиланням на статистичні дані Генпрокуратури.

Найближчим часом у Верховній Раді розглядатимуть законопроєкти, які  пропонують примусовий психіатричний огляд через “ознаки вживання наркотиків” та примусову реабілітацію в нині не контрольованих державою приватних центрах.

6 травня заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відкрито висловив свою позицію щодо наркозалежних. За його словами, вони є “одним з найбільших джерел правопорушень”. В інтерв’ю Геращенко говорив про необхідність врегулювання реабілітації для таких людей.

Про потребу запровадити примусову реабілітацію наркозалежних говорив і ще один заступник міністра внутрішніх справ – Олександр Гогілашвілі. За даними журналістів-розслідувачів зі “Слідства.Інфо”, Гогілашвілі близький до однієї з найбільших мереж приватних реабілітаційних центрів – Міжнародної антинаркотичної асоціації (МАА).

За даними Бюро кримінальної статистики США (BJS), щороку чверть насильницьких злочинів (майже 3 мільйони) пов’язані саме з вживанням алкоголю. Крім того, хоча близько половини ув’язнених мають психічні розлади внаслідок зловживання наркотиками, менш як 20% з них отримували лікування. Згідно зі статистикою Австралійського інституту кримінології, 29% усіх злочинів пов’язані саме з алкоголем.

Тобто твердження заступника міністра не відповідають ні міжнародній, ні українській статистиці.

Останні світові тенденції свідчать, що низка країн декриміналізують деякі наркотичні речовини. Фактично скасовують кримінальну відповідальність за зберігання невеликої кількості без мети збуту: зазвичай це кількість, яка потрібна людині на 10 днів особистого вживання.

В Україні ж нині, згідно з аналізом відкритих судових рішень, щонайменше 83% засуджених за наркозлочини отримують кримінальну судимість саме за незаконне зберігання наркотиків без мети збуту, а не за збут. У Європі за більшість таких “злочинів” люди навіть не отримали б адміністративного покарання, не кажучи вже про позбавлення волі.

Новий законопроєкт – свідчення того, що українські правоохоронці та депутати, схоже, обрали каральну політику, замість того, щоб обрати цивілізований шлях – розглядати залежність як проблему зі здоров’ям.

Нагадаємо, нещодавно Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт №5596 щодо легалізації медичного канабісу.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter